Naturen sätter billacken på prov

Spillning från fjäderfän är inte bara en ful syn - avföringen kan också vara skadlig för bilens lackering.

Vem har inte varit med om att skränande måsar prickat den nytvättade bilen med en ovälkommen present? Avföringen från fåglarna är inte bara en ful syn – den är också farlig för lacken. Detta eftersom fekalierna innehåller syra som kan fräta och krackelera bilens yta och lämna permanenta skador om de inte tas bort. Speciellt besvärligt kan det bli om sommaren. Fåglarna är generellt fler under sommaren och när solen ligger på hettas lacken upp, mjuknar och expanderar. När bilkarossen sedan kyls ned under natten drar färgen ihop sig och kan då ta med föroreningar ned i lackeringens ytskikt. 

Biltillverkaren Ford använder syntetisk fågelspillning för att säkerställa att billacken klarar luftanfallen utan men. "Fågeltestet" är bara en av prövningarna som lacken genomgår. Det sprayas också fosforsyra blandat med tvål och konstgjort pollen på lackade provbitar som hettas upp i ugn till mellan 60 och 80 grader. Utifrån dessa tester finjusteras inblandningen av pigment och tillsatser i lackblandningen.  

Om du får fågelspillning på din bil rekommenderas att du tar bort det så fort som möjligt med svamp, ljummet vatten och pH-neutralt schampo. Att vaxa bilen regelbundet är en bra idé för att göra den motståndskraftig mot yttre påverkan.   

Behöver du tips om hur du gör bilen så ren som möjligt? Det hittar du här.

Text: Vi Bilägare
Foto: Ford