Långresa med elbil – så gör du den smidigare

Dags för en lång semestertur med elbilen? Så här kan du få resan att flyta på så bra som möjligt – utan räckviddsångest.

Antalet laddningsbara bilar i Sverige har ökat med hela 63 procent på bara ett år, enligt sajten elbilsstatistik.se.

Det betyder att många svenskar kommer att göra sina första långresor någonsin på eldrift i år, något som kan kräva lite extra planering jämfört med att köra på flytande drivmedel.

Här kommer några tips för hur du maxar bilens räckvidd – och minimerar resestrul:

Här kommer några tips för hur du maxar bilens räckvidd – och minimerar resestrul:

  • Planera rutten i förväg

I dag finns det drygt 14 000 publika laddpunkter, varav 1600 är snabbladdare. Flera sajter, som ChargeFinder, erbjuder lättöverskådliga kartor som visar var laddarna är lokaliserade, så att du snabbt kan planera in stoppen längs vägen. Det finns också en handfull appar – till exempel OKQ8 Elbilsladdning – där du kan leta upp närmsta laddare och tillgänglighet längs vägen. OKQ8 håller just nu på att bygga vad som kommer att bli ett av Sveriges största nätverk av supersnabbladdare (150 kW). På Supersnabbladdning kan du se vilka OKQ8-stationer som i dagsläget erbjuder supersnabbladdning. 

 
  • Ladda och värm upp bilen fram till avfärd

Att ladda bilen fram till avresan har flera fördelar. Dels är varma batterier mer effektiva än kalla, vilket innebär att du kommer längre på din första laddning. Då är kupén också uppvärmd redan vid start, så att du slipper slösa värdefull batterikraft på att driva klimatanläggningen.

  • Håll koll på däcktrycket

En bil med ojämnt däcktryck ökar energiförbrukningen både för fossildrivna bilar och elbilar. Därför är det värt att kontrollera däcktrycket dagen innan avfärd.

  • Kör mer ekonomiskt

Elbilar är roliga att köra, särskilt eftersom de accelererar så snabbt jämfört med en fossildriven bil. Men att köra ojämnt genom att gasa och bromsa hårt drar onödigt mycket energi. Genom att köra mjukare räcker batteriet längre och familjen får dessutom en tryggare resa.

  • Res på “ovanliga” tider

I Sverige rullar det idag över 100 000 elbilar. Under de stora "resehögtiderna" ska de bilarna dela på de 14 000 publika laddstationerna som existerar idag, vilket oundvikligen kommer att leda till stora köer. Men om du startar resan tidigt på morgonen, eller kör på natten istället, går det att undvika de värsta köerna. Dessutom blir det lugnare i bilen för barnfamiljerna när de små sover.

Att resa med elbil kan i dagsläget vara mer utmanande än att köra på bensin eller diesel, men med bra planering ökar chansen för en lyckad bilsemester. 

I framtiden kommer resorna att bli ännu smidigare, då OKQ8 just nu bygger 800 supersnabbladdare med en effekt på 150 kW på 300 stationer över hela landet i ett samarbete med Skellefteå Kraft. Då får alla elbilsförare ett naturligt stopp på resan, där de kan sträcka på benen, äta och rasta barnen samtidigt som bilen laddas på kortast möjliga tid. 

Hos OKQ8 krävs det inga krångliga abonnemang för att ladda, utan du kan betala direkt med kreditkortet. Genom appen OKQ8 Elbilsladdning hittar du snabbt en station nära dig som erbjuder laddning.

 

 

Läs mer om OKQ8:s nätverk av supersnabbladdare här!