Läs i bilen och må bättre

Visste du att hälsan påverkas positivt av läsning? Tyvärr har många av oss svårt att hitta tid för lässtunden. Men läsning är inte längre vad det brukade vara. Med hjälp av e-böcker och ljudböcker är det lättare att hitta tiden som saknas och du kan till exempel lyssna på en bok i bilen.

Läsning påverkar vår hälsa positivt. Många studier visar att den empatiska förmågan ökar och att stressen i våra liv minskar. Men trots alla fördelar för såväl kropp som själ är det många som har svårt att hitta tid för läsning. 

Jobbet pockar på, hämtning och lämning kommer emellan och andra vardagssysslor kommer ofta före. Dessutom upptar tv-serier, spel och sociala medier allt mer av vår fritid. Har vi helt enkelt inte tid att läsa längre?

Jodå, det går faktiskt att bli en mer dedikerad läsare utan att sätta livet på paus. Med en boktjänst på nätet, till exempel Nextory, får du ett helt bibliotek med tiotusentals böcker bara ett knapptryck bort. Det gör att du kan lyssna på ljudböcker i bilen till och från jobbet. Du kan också låta dina barns skärmtid bli lästid. Det finns massor av spännande barnböcker, bland annat interaktiva bilderböcker med härliga ljudeffekter.


För OK-medlemmar:
 Testa Nextory gratis i 45 dagar


Här kommer fyra supertips för att läsa mer böcker:

1. Läs inte det du ”borde” läsa

Tolstoy, Hemingway och Proust i all ära, men läsning är så mycket mer än att plöja klassiker. Hälsofördelarna är inte beroende av vad du läser, utan att du faktiskt läser. Tycker du om att läsa tidningar? Gör det. Föredrar du artiklar på nätet? Läs på. Kokböcker, barnböcker och facklitteratur fungerar lika bra som romaner, noveller och deckare, så länge du njuter av läsningen. I dag ges de flesta böcker även ut som ljudböcker. Så varför inte lyssna på en bok när du tvättar bilen eller sitter i en lång bilkö?

2. Hitta 30 minuter i veckan

”Hinner inte” är en mening som används i samband med såväl fysisk träning som läsning. Trots att vi vet att vi mår ganska bra efteråt. En amerikansk studie utförd av Quick Reads visar samtidigt att vuxna som läser 30 minuter i veckan kan uppleva 20 procent större tillfredsställelse i sina liv än de som inte läser alls. Ett tips är att läsa e-böcker som du enkelt kommer åt i mobilen eller på plattan. Då har du alltid en bok med dig. Redo att läsas när du väntar i bilen på att barnens är fotbollsträning eller jujutsu ska ta slut.

3. Skapa en läsutmaning

När du väl har börjat hitta tid för läsning är nästa steg att hålla dig själv motiverad. Läser du normalt fiktion? Utmana dig själv med icke-fiktion. Med utmaningar ökar motivationen att fortsätta läsa och viljan att hela tiden hitta nya favoritförfattare och ämnen att läsa om. Och med e-böcker och ljudböcker är utbudet nästintill oändligt!

4. Gillar du inte boken du läser? Skippa den!

Det är inget brott att inte gilla en bok som alla andra gillar. Och det är lugnt om du inte förstår dig på de gamla klassikerna eller den senaste Augustpristagaren. Faktum är att friheten att själv välja är en av de fördelarna med läsning. Ge alltid en bok 100 sidor. Är den inte intressant? Gå vidare och lägg tid på en annan du uppskattar istället. 

 

För OK-medlemmar: Testa Nextory gratis i 45 dagar