Mobilapp lyssnar efter missljud

Även bilverkstaden blir allt mer digitaliserad. Med hjälp av artificiell intelligens och en mobiltelefon kan dagens mekaniker hitta motorfel tack vare de missljud som uppstår.

Sedan bilismens barndom har skickliga mekaniker kunnat identifiera fel med ledning av de missljud som uppstår. Reparationens framgång har dock varit helt beroende av mekanikerns kompetens och erfarenhet. Med hjälp av artificiell intelligens och en vanlig mobiltelefon kan man nu automatisk identifiera specifika problem i upp till 90 procent av fallen.

- Alla maskiner producerar specifika och unika ljud som en artificiell intelligens kan identifiera, berättar Milan Dědek, expert på användningen av AI för förebyggande underhåll inom industrin. När det kommer ett nytt ljud som inte hör dit kan tekniken snabbt identifiera det. 

Dědek arbetar för den tjeckiska biltillverkare Skoda och har utvecklat en mobilapp som kan spela in ljud från motorn och hjälpa tekniker att lokalisera allvarliga fel. Det innebär kortare tid på verkstaden för bilägaren. 

 

Mobilapp, digital bilverkstad, missljud

Ljudet som spelas in av telefonens mikrofon jämförs med ett förinspelat ljudmönster för hur en ”frisk” motor ska låta. Appen, som heter Skoda Sound Analyser, ska på så sätt kunna avslöja om något är fel och i vissa fall också var felet finns. Den kan i dag känna igen tio olika ljud, och inte bara från motorn, den klarar även av att lyssna på ljud från styrningen, luftkonditioneringen och DSG-växellådan. Fler komponenter följer senare. 245 europeiska Skodaverkstäder har testat appen som än så länge är på försöksstadiet. På sikt ska försöket utökas till andra bilmärken i VW-koncernen och så småningom kan liknande teknik även komma att introduceras hos andra bilföretag.

Text: Vi Bilägare

Foto: Skoda.