Mobilen blir framtidens bilnyckel

Några biltillverkare erbjuder redan möjligheten att låsa upp och starta bilen med en iPhone som nyckel. Nu kommer fler att kliva på tåget sedan även mobiltillverkaren Samsung lanserat sin variant på temat.

Att låsa upp och starta bilen med hjälp av mobiltelefonen går redan i dag i vissa bilmodeller. Men snart kan det bli vanligare.

Anledningen är att Apple förra året presenterade en standardiserad lösning för en digital bilnyckel som apputvecklare kan använda sig av. På så sätt kan alla med en iPhone eller Apple Watch låsa upp och starta bilen utan den fysiska nyckeln, om bilen har stöd för tekniken.

Apples lösning använder i nuläget en teknik kallad NFC (Near Field Communication) för att känna igen när mobilen befinner sig i närheten av bilen. Föraren får identifiera sig med ansiktsigenkänning eller tumavtryck och bilnyckeln fungerar i upp till fem timmar efter att mobilen laddat ur.

Nu har även Samsung visat upp en motsvarande lösning. Med hjälp av Ultra Wideband-teknologi (UWB) kan mobilen kommunicera med bilen utan att sluka för mycket energi och bilen kan låsas upp automatiskt när föraren närmar sig bildörren. En digital bilnyckel kan även delas med andra personer.

 

I nuläget är Audi, BMW, Ford och Hyundais lyxmärke Genesis ombord för att börja testa lösningen med digitala bilnycklar i Samsungtelefoner. Eventuellt kan fler biltillverkare haka på senare.

Samsungs mobiltelefoner ska på sikt även kunna justera bilens klimatanläggning på distans och föraren ska kunna sköta uppkopplade prylar i hemmet, som till exempel lampor och garageport, via bilens gränssnitt.

Text: Vi Bilägare
Foto: Samsung