Mobilen blir framtidens bilnyckel

Några biltillverkare erbjuder redan möjligheten att låsa upp och starta bilen med en iPhone som nyckel. Nu kommer fler att kliva på tåget sedan även mobiltillverkaren Samsung lanserat sin variant på temat.

Att låsa upp och starta bilen med hjälp av mobiltelefonen går redan i dag i vissa bilmodeller. Men snart kan det bli vanligare.

Anledningen är att Apple förra året presenterade en standardiserad lösning för en digital bilnyckel som apputvecklare kan använda sig av. På så sätt kan alla med en iPhone eller Apple Watch låsa upp och starta bilen utan den fysiska nyckeln, om bilen har stöd för tekniken.

Apples lösning använder i nuläget en teknik kallad NFC (Near Field Communication) för att känna igen när mobilen befinner sig i närheten av bilen. Föraren får identifiera sig med ansiktsigenkänning eller tumavtryck och bilnyckeln fungerar i upp till fem timmar efter att mobilen laddat ur.

Nu har även Samsung visat upp en motsvarande lösning. Med hjälp av Ultra Wideband-teknologi (UWB) kan mobilen kommunicera med bilen utan att sluka för mycket energi och bilen kan låsas upp automatiskt när föraren närmar sig bildörren. En digital bilnyckel kan även delas med andra personer.
Miljövänlig diesel, fossilfri diesel, tanka miljövänligt

Många fördelar jämfört med fossil diesel
Bränslet är något dyrare per liter jämfört med fossil diesel, men när Emma och kollegorna berättar om fördelarna med Neste MY (HVO100) så väljer många det förnybara alternativet iallafall.

– Det är luktfritt och bilarna sotar mindre. Dessutom kommenterar många kunder att deras bilar har börjat gå bättre efter övergången. Underhållskostnaderna är också påvisat lägre när man kör på Neste MY (HVO100). Ur det perspektivet tycker väldigt många att det är värt prisskillnaden.

En aspekt som kunderna måste ta hänsyn till innan de börjar tanka Neste MY (HVO100) är huruvida biltillverkaren har godkänt bränslet i sina modeller. Annars slutar nybilsgarantin att gälla. Men om nybilsgarantin har gått ut går Neste MY (HVO100) tanka i alla dieselfordon.

– På nyare bilmodeller finns märkningen XTL i tanklocket och i instruktionsboken om tillverkaren har godkänt biobränslet. Då är det bara att tanka.

”Glada över att kunna minska det fossila avtrycket”
I Säffle är det inte bara kunderna som fått upp ögonen för biobränslet. OKQ8 har även ett tätt samarbete med kommunen, som tankar Neste MY (HVO100) i alla sina fordon.

– Sedan har många lokala företag också valt det här alternativet. Det är väldigt kul för oss, och de är glada över att vi erbjuder dem ett sätt att minska sina fossila avtryck.

Emma tror att intresset för Neste MY (HVO100) kommer att fortsätta öka i takt med att fler kunder och medlemmar går över till bränslet och berättar om det till sina bekanta. Särskilt populärt är bränslet hos de som bor ute på landsbygden och kör långt i vardagen.

– När du har köpt en dieselbil som du är nöjd med så vill du inte så gärna byta ut den mot en elbil, bara för att köra mer miljövänligt. Då är det här bränslet klockrent, eftersom det minskar både vårt och kundernas klimatavtryck. Vi hjälper dem att ställa om på ett enkelt sätt, genom att bara byta pump när de tankar. Personligen ser jag bara fördelar med det, avslutar Emma.