Ny krockkudde hindrar huvudkrock

Trodde du krockkuddar bara sitter i ratt och instrumentbräda? Nu kommer en ny typ av krockkudde som ska förhindra att de som färdas i framsätet krockar med varandra.

Svenskgrundade säkerhetsföretaget Autoliv presenterar en ny typ av krockkudde. Vid en olycka vecklas kudden ut ovanför mittkonsolen och blir en mjuk barriär mellan den som kör och den som sitter i framsätet bredvid. Detta för att undvika konsekvenser av sidokrockar, där de åkande kan slå i fordonets interiör eller kollidera med varandra, med risk för skador på bröstkorg, axlar och huvud.  


Forskning indikerar att den nya Front Center-krockkudden kan minska skador orsakade av passagerare som kolliderar med varandra med upp till 80 procent, säger Scott Dershem, vice utvecklingschef på Autoliv. 

Bakgrunden till den här innovationen är att krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP införde ett nytt sidokollisionsmoment i sina tester från den 1:a januari 2020. Man har kommit fram till att även om förare och framsätespassagerare sitter fastspända i sina stolar, riskerar de att skadas då de kastas mot inredningen eller mot varandra vid en sidokollision. 

Om ingen sitter i det främre passagerarsätet så kommer den nya krockkudden istället att erbjuda ett ökat förarskydd vid sidokollision, säger Scott Dershem. 

Den centrerade airbagen kommer att lanseras monterad i framsätet på 19 nya bilmodeller under 2020.

Text: Vi Bilägare