Ny polisbil med superradar

Den svenska polisens nya vapen i kampen mot fortkörare och trafikbrottslingar är utrustad med en ny typ av radar som under gång kan mäta hastigheten hos fordon i mötande och korsande körfält.

Polisens nya bilar av typen Volvo XC60 illustrerar hur snabbt radar, kamera och övervakningsteknik har utvecklats.  Inbyggda radarsensorer och kameror gör att bilarna fungerar som rullande fartkameror som kan mäta hastigheten på mötande, framförvarande och korsande trafik. Fartsyndarna fångas på video, vilket underlättar bevisarbetet.

Bilarna kan automatiskt läsa av och korsköra registreringsnumren på omgivande bilar mot olika register, vilket gör det lättare för polisen att hitta bilar som exempelvis är belagda med körförbud eller som har kopplingar till efterlysta personer. 

Via internet kan också kamerasystemet kopplas upp mot polisens regionala ledningscentraler, där då vakthavande i realtid kan följa vad som händer runt bilarna vid en incident.
 
Volvo Specialvagnar ska leverera 2.200 nya polisbilar fram till år 2029. Volvo XC60 ska utgöra merparten av polisens nya fordonspark men kommer att kompletteras av ett antal V90 med bensinmotor och 300 hästkrafter, som ska användas för "trafik- och eskortuppdrag".

Volvo XC60 i polisutförande är utrustad med dieselmotor på 235 hästkrafter. Till skillnad från Volvos övriga bilar kommer polisbilarna inte vara begränsade till 180 km/h – de nya XC60-bilarna har enligt vägtrafikregistret en toppfart på 220 km/h.

Under hösten har IT-system, kameror och radarfunktioner testats och verifierats. Trots att de första bilarna levererades redan i somras är det därför först i dagarna de börjar användas i operativ tjänst. 

 

Foto: Polisen
Text: Vi Bilägare