Allt fler nyckellösa bilstölder

Så kallade ”relä-attacker” ökade markant under 2018. Tjuvarna fångar upp bilnyckelns signal och kan med hjälp av den stjäla eller låsa upp bilen. För att skydda dig ska du stoppa bilnyckeln i plåtburk.

Försäkringsbolaget If har under 2018 sett en ökning i en viss typ av tillvägagångssätt som biltjuvar använder sig av för att stjäla bilar. Det har visat sig att moderna bilar med nyckellösa system ligger i farozonen.

Funktionen kallas på engelska keyless eller Keyless Go, alltså att man bara behöver vara i närheten av bilen med nyckeln för att den ska låsa upp sig.

Detta utnyttjar brottslingarna. De sonderar terrängen i bostadsområden med nya bilar och fångar med en reläsändare upp signalen från bilnyckeln inne i huset så att de sedan kan låsa upp bilen, starta den och åka iväg.

– Brotten sker i regel nattetid och vanligen rör det sig om två gärningsmän – en utanför ytterdörren som fångar upp signalen från bilnycklarna, som man ju ofta har i hallen, och en med en reläsändare eller förstärkare precis i anslutning till bilen, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

Försäkringsbolaget berättar att de 2017 mottog ett fåtal anmälningar om så kallade relä-attacker, men att de under 2018 har fått in flera anmälningar i veckan. 

Även försäkringsbolagens gemensamma utredningsorganisation Larmtjänst har noterat ökningen av den här typen av brottslighet. I vissa fall blir hela bilen stulen och i andra fall stjäl man bildelar eller värdefulla saker som finns i bilen, exempelvis verktyg.

- Det är internationella organiserade ligor som opererar och bilarna eller bildelarna försvinner snabbt ut ur landet, säger Niclas Antonsson, Larmtjänst.

Tips på hur du kan skydda dig

  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren. 

  • Förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. 

  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.


Text Maria Dahlin
Foto: Niklas Carle