Passar en elbil dina körvanor? Här får du svaret!

Går du i elbilstankar men vet inte riktigt om den skulle funka i din vardag? Här får du svar på några vanliga funderingar som kan hjälpa dig med beslutet.

Skaffa elbil eller inte?

Allt fler svenskar går över till att köra eldrift. Enligt sajten elbilsstatistik.se har antalet laddbara bilar ökat med 54 % på de svenska vägarna bara sedan i fjol och elbilar blev nyligen officiellt de vanligaste nybilarna.

Men det är fortfarande många som har tvivel eller reservationer kring att skaffa elbil. Kanske är du en av dem? Det kan handla om allt från räckviddsångest till begränsade möjligheter att ladda i hemmet eller på arbetsplatsen, till kostnaden för att köpa och äga en elbil.

Några av de vanligaste funderingarna kring de populära fordonen.

 • Jag har väldigt oregelbundna körvanor. Funkar det med en elbil?

  Rullar du bara med bilen mellan barnens skola och kontoret? Eller vill du kunna besöka släkten på andra sidan landet utan problem? Många elbilstillverkare erbjuder idag olika storlekar på batterierna beroende på dina körvanor. 
  Vissa elbilar har enligt körcykeln WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure, standarden för att mäta elbilars räckvidd i EU) en räckvidd på över 50 mil, vilket räcker gott och väl för härliga bilsemestrar. Andra har batterier som bäst lämpar sig för stadskörning.
 • Är det inte svårt att köra långa sträckor med elbil?

  Är du en av dem som vill åka på långa äventyr med bilen? Att inte nå fram till en laddstation i tid har varit en vanlig invändning mot att skaffa elbil. Men i samma takt som elbilarna har fått större kapacitet i batterierna har även antalet laddstationer med högre effekt längs Sveriges vägar ökat markant. 

  Vi bygger just nu tillsammans med Skellefteå Kraft det som ska bli Sveriges största nätverk av supersnabbladdare, där elbilar kan laddas med upp till 150kW effekt, vilket betyder att man kan rulla vidare redan efter cirka 25-30 minuter beroende på batteriets status, hur många som laddar från samma stolpe samtidigt och hur stor kapacitet batteriet har.

Läs mer om våra supersnabbladdare här.

 

 • Är inte elbilar väldigt mycket dyrare än bilar med förbränningsmotor?

  Inköpspriset för en elbil kan vara avskräckande, men faktum är att om du kör mycket så kommer det snart märkas en skillnad i plånboken. Beroende på kostnaden för elen där du bor, kan varje mil med en elbil kosta mycket mindre än motsvarande sträcka i en bensin- eller dieselbil. Framför allt nu när bränslepriserna har stigit rejält.
  Dessutom innehåller elbilar färre delar som kräver service, vilket innebär en mindre driftskostnad.
 • Hur krångligt är det att ladda i hemmet egentligen? 

  Att ladda en elbil direkt i vägguttaget är en dålig idé. Det är både ineffektivt och innebär en brandrisk. Men den goda nyheten är att det idag finns en uppsjö av laddboxar som du kan få monterade i hemmet. Genom laddboxen laddar du säkert och snabbare än i det vanliga uttaget. Om du endast kör elbilen i närområdet kommer milkostnaden dessutom att bli ännu billigare jämfört med om du laddar på publika laddare.

  Vi på OKQ8 erbjuder kvalitetssäkrade laddboxar från Charge Amps och Garo för olika typer av behov.

  Läs mer här om våra olika laddboxar.