Rekordmånga förlorade körkortet

Förra året blev över 40 000 bilister av med körkortet. Det är 13 procent fler än året innan och fler än någonsin tidigare, visar statistik från Transportstyrelsen.

2020 blev året då rekordmånga svenska bilister förlorade sitt körkort. Totalt beslutade Transportstyrelsen om återkallelse av 41 603 körkort under året. De allra flesta körkort återkallas på grund av ett trafikbrott, vanligtvis fortkörning. Den orsaken stod för över hälften av återkallelserna, totalt 26 050 återkallelser, under förra året och ökade med över 30 procent jämfört med året innan. Återkallelserna har ökat mest i Västra Götaland samt i Norrbotten.

Antalet bilister som blev av med körkortet på grund av rattfylleri eller smitning ligger däremot på ungefär samma nivå som tidigare. Under 2020 återkallades 6 317 körkort till följd av rattfylleri eller drogfylleri och det var därmed den näst mest vanliga anledningen till att förare förlorade körkortet. Polisen har under långa perioder pausat de slumpmässiga kontrollerna av rattfylleri på grund av risken för smittspridning.

Att bli av med körkortet kan vara extra problematiskt under coronapandemin då den allmänna rekommendationen är att undvika kollektivtrafiken, åtminstone i rusningstid.

Vi ser en kraftig ökning i inflödet av omhändertagna körkort från polisen och det är det som är förklaringen till att också antalet beslut från oss ökar säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

 

Text: Vi Bilägare

Foto: AnnaCarin Isaksson