Så åker din hund säkert i bilen

Klart att alla i familjen ska med på semestern. Men vad gäller egentligen och hur ger du din hund en säker bilresa.

Var får jag placera min hund under färd?

Hundar får inte vistas lösa i bilen under färd, då detta medför en stor trafikfara för hunden såväl som för föraren och eventuella medpassagerare. En kraftig inbromsning eller kollision genererar stora krafter; en liten hund på 6 kg får en kraft motsvarande ca 800 kg vid en krock i 90 km/h enligt beräkningar från NTF Skåne.
Förutom trafikfaran, riskerar du även böter, i det fall du skulle bli stoppad och kontrollerad av polis.
När hunden åker med dig i bilen kan du välja att ha hunden i transportbur, bakom ett kraftigt lastgaller eller i en sele ansluten till ett särskilt anpassat säkerhetsbälte. 

 

Hund i resebur

I bagaget

Om ditt hund placeras i bagageutrymmet, gäller vissa regler. Dels måste du kunna se hunden och försäkra dig om att den har det bra. Vidare gäller att hunden ska placeras antingen i bur eller bakom ett stabilt galler som separerar bagageutrymmet från baksätet. 

Hur mycket plats behöver min hund?
För att säkerställa att din hund får den plats den behöver under resan, säger Jordbruksverket att hunden, som tumregel, ska kunna stå, ligga och vända sig obehindrat. I konkreta termer innebär detta;

  • Längd: hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning minst gånger 1,10.
  • Bredd: hundens bröstbredd minst gånger 2,5.
  • Höjd: hundens höjd över hjässan i den ställning den är som högst.

 

 

Hund i bilbälte

Inne i bilen

I de fall hunden placeras inne i bilen, säger Jordbruksverks regler att åtgärder ska vidtas för att säkra din hund vid inbromsning.

Det finns särskilda reseselar, som fästs i säkerhetsbältet. Se till att du har en krocktestad sele som är anpassad efter just din hunds storlek så att du vet att hunden har det bästa skyddet vid eventuell krock. Glöm inte att koppla bort krockkudden.

 

hundrast

Vatten, ventilation och rast

Din hund inte får lämnas utan tillsyn i fordon då temperaturen i lastutrymmet kan befaras överstiga +25°C eller understiga -5°C. Hunden måste ha tillgång till skugga, utfodras med högst 24 timmars intervall, samt erbjudas vatten minst var sjätte timme. OBS! Gränserna bör ses som minimikrav, och en bra sak att införskaffa är en särskild skål med så kallad no spill-funktion, som gör att det finns tillgång till vatten under hela resan.

Ett bekvämt liggunderlag kan vara skönt – satsa gärna på ett med smutsavvisande undersida och med ett avtagbart överdrag som går att tvätta. Det finns även särskilda plädar med anti-glid som gör att en hund som gillar att röra på sig står och sitter säkert under färd.

Och sist men inte minst, ta en paus lite då och då och låt både dig och hunden sträcka på benen. Varför inte ta en välbehövlig fika eller slurk vatten på någon av våra stationer när du ändå stannar.

Läs mer hos Jordbruksverket om hur du kan göra din hunds resa säkrare