Så enkelt kan du minska klimatavtrycket från din dieselbil

Vill du fortsätta köra din dieselbil, och samtidigt minska växthhusgasutsläppen markant? Här är allt du behöver veta om drivmedlet som gör din bil klimatsmartare – och var du kan tanka det.

Under 2020 började OKQ8 erbjuda det förnybara drivmedlet Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).
Målet är att ge fler dieselbilister möjligheten att minska sina utsläpp på vägarna – utan att behöva byta bil.
 
Får din bil köra på Neste MY (HVO100)? Se listan med godkända modeller här!

Under året har allt fler upptäckt de många fördelarna med att tanka Neste MY (HVO100), jämfört med vanlig diesel:

  • Drivmedlet är tillverkat av 100 % förnybara råvaror och minskar därmed CO2e-utsläppen markant. Det släpper ut betydligt färre skadliga partiklar än vanlig diesel, vilket förbättrar närmiljön direkt.
  • Särskilt bra prestanda i kallt väder, ända ner till -30 grader. Drivmedlet antänds lättare än vanlig diesel i kyla, vilket gör bilen mer lättstartad och sparar bränsle. Framför allt vid stadskörning.
  • Lätt att tanka! Välj bara det förnybara dieselalternativet vid pumpen. Drivmedlet kan blandas med vanlig diesel om det skulle finnas kvar i tanken vid påfyllning av Neste MY (HVO100)
  • Drivmedlet är luktfritt och innehåller varken svavel, syre eller aromatiska föreningar.

Märkningen visar om bilen är godkänd för HVO100

Och det bästa av allt: Idag kan de allra flesta dieselbilar köras på Neste MY (HVO100). Men det finns fortfarande biltillverkare som inte har godkänt HVO100. Detta eftersom de inte har utfört de nödvändiga testerna som garanterar att utsläppen vid körning med ett specifikt drivmedel är på en godkänd nivå.

För att nybilsgarantin ska gälla får du inte byta ut någon originaldel. Det gäller detaljer som vilka däck du kör på – men också bränsletypen som bilen körs på. Som bilägare är det därför viktigt att säkerställa om ditt fordon kan köras på Neste MY (HVO100).

Om biltillverkaren godkänt drivmedlet för just din bilmodell finns beteckningen XTL angivet i tanklocket och i instruktionsboken. För dig med en dieselbil där nybilsgarantin har gått ut kommer ingenting att förändras av att börja köra på fossilfri diesel.

Idag finns Neste MY (HVO100) på 297 OKQ8-stationer över hela Sverige. Vill du också och köra klimatsmartare med din dieselbil?

Läs mer om Neste MY (HVO100), vilka bilmodeller som är godkända och var du kan tanka nära dig!

 

Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) tillverkas av 100 % förnybara råvaror. För att omvandla råvarorna till förnybar diesel (HVO) krävs vätgas. I tillverkningsprocessen av vätgas används delvis fossil naturgas. Vätgasen är i sig inte att betrakta som en råvara, utan används för att behandla råvaran och omvandla den till förnybar diesel. En del av vätgasen tillsammans med tillsatser, ca 0,8% av produktvikten, stannar dock kvar i den färdiga HVO:n. Läs mer på OKQ8.se/NesteMY