Guide - Så fungerar telefonspegling

Låt telefonen ligga. Styr de viktigaste funktionerna med bilens mediasystem istället. Det är tanken bakom den nya telefonspeglingstekniken. Som bonus får bilen ett navigationssystem på köpet.

Telefonspegling är en funktion som blivit allt vanligare. Mobiltelefonskärmens innehåll "speglas" upp i bilens menysystem. Den app man använder på telefonen visas på bilens skärm.

Tanken är att föraren ska låta mobiltelefonen vara under körningen och istället styra de viktigaste telefonfunktionerna via bilens menyknappar, eller allra helst röststyrning. Inkomna sms kan läsas upp i högtalarsystemet och om bilen är utrustad med röststyrning kan man tala in ett meddelande. Även övriga telefonfunktioner går att styra med röstkommandon för att föraren ska kunna hålla händerna på ratten och blicken på vägen.

En annan fördel är att bilen kan få fler funktioner. Med telefonspegling går det att få både karta och navigeringshjälp i bilens mediasystem, utrustning som annars kostar många tusenlappar att välja till vid bilköpet.

Till nackdelarna hör att systemets simultanförmåga är begränsad. Det är svårt att använda två appar samtidigt och man kan inte göra något annat på telefonen. Även om grundtanken är att låta telefonen vara ifred under körning kan kanske passageraren vilja använda mobiltelefonen ibland. Jämfört med en traditionell, inbyggd navigator har telefonens karttjänster sina begränsningar och kräver ständig mobiluppkoppling. Telefonens röststyrning kan också vara svår att använda i en bullig bilkupé.

De nya speglingsfunktionerna erbjuds inte bara till de allra nyaste bilarna utan finns även ute på tillbehörsmarknaden hos de vanligaste bilstereotillverkarna.


Gör så här:

1. Koppla ihop telefonen med bilen via en USB-kabel. I vissa bilar går det även koppla ihop trådlöst via bluetooth.
2. Aktivera mobilspeglingsfunktionen - Apple CarPlay eller Android Auto - i mobiltelefonens inställningar.
3. När telefonen och bilen är sammankopplade kommer en (begränsad) del av telefonens appar upp i bilens mediasystem.


Exempel på funktioner:

SMS. Inkomna sms kan läsas upp i bilens högtalare så föraren slipper ta blicken från vägen. Om bilen är utrustad med röststyrning kan man också läsa in sms, istället för att skriva själv.

Navigation. Även om bilen saknar navigator kan man använda mobilens kartfunktion som speglas upp på bilens skärm. Zoomar gör man via bilens menyknappar eller pekskärm.

Musik. Via speglingsfunktionen får bilen tillgång till de spellistor och annan sparad musik som finns tillgänglig på telefonen, exempelvis hos musiktjänsten Spotify.

Lyssna på din favoritpodd. Föredras prat före musik får bilen också tillgång till telefonens poddarkiv. Varför inte passa på och lyssna på Vi Bilägares podcast under bilresan?

Text: Nils Svärd. Foto: Simon Hamelius.