Säker laddning hemma

90 % av all elbilsladdning sker i hemmet eller på arbetsplatsen där bilen står parkerad en längre stund. Att ha tillgång till en laddbox för att kunna ladda bilen snabbt och säkert är därför viktigt för elbilsägaren. Men vad ska man tänka på vid köp av en laddbox?

Behöver jag en egen laddbox?

Många som skaffar en elbil laddar till en början genom ett vanligt eluttag med den tillhörande Mode 2-kabeln som medföljer bilen. Att ladda bilen genom ett vanligt eluttag kan jämföras med att ladda ca 100 mobiltelefoner i ett och samma uttag, vilket det inte är dimensionerat för. Detta kan resultera i värmebildning och i värsta fall brand. 
Med en laddbox laddar du både effektivare och säkrare än genom ett vanligt eluttag. En laddbox kommunicerar också eventuella fel och stoppar laddningen automatiskt när batteriet är fullt och är därmed betydligt säkrare än om du laddar genom ett vanligt uttag. 

Vilken laddeffekt behöver jag?

Den maximala laddeffekten beror på om laddboxen är installerad på 1 eller 3 faser samt vilken amperestyrka huvudsäkringen är på. Låt säga att huvudsäkringen är på 16 A och laddboxen installeras på 1 fas. Då blir den maximala laddeffekten 3,7 kW. Låt säga att huvudsäkringen är på 32 A och laddboxen installeras på 3 faser. Då blir den maximala laddeffekten 22kW. Idag finns det många bilar som inte kan ta emot högre laddeffekt än 3,7 kW. Bilmodellen spelar alltså även roll i hur snabbt du kommer att kunna ladda din elbil. Däremot väljer många att installera en 3-fas laddbox (11-22kW) för att säkra den för framtida elbilsmodeller som kommer ut på marknaden allteftersom och kommer kunna ta emot högre laddeffekt. 

 

Hur säkerställer jag att elen räcker när jag laddar hemma?

Om du köper en laddbox via OKQ8 erbjuder vi dynamisk lastbalansering så att du inte behöver säkra upp din huvudsäkring. Dynamisk lastbalansering innebär att man tar hänsyn till hushållets övriga strömförbrukning när bilen laddas. Lastbalanseringen gör alltså att man effektivt kan utnyttja all tillgänglig ström i hushållet och samtidigt spara tusentals kronor per år i elnätsavgift. Förenklat kan lastbalansering illustreras genom ett hus med en huvudsäkring på 25A. Om flera olika hushållsapparater är inkopplade i huset och bilen laddas samtidigt överförs mindre ström till laddboxen, som därmed kommer att avge lite lägre effekt och laddar bilen långsammare. Om huset däremot har få elektriska apparater inkopplade, överförs mer ström till laddboxen som då kan avge högre effekt så att bilen laddas snabbare. 

Vad är en smart laddbox?

Det finns laddboxar med smarta funktioner, så som styrning och övervakning på distans. OKQ8 erbjuder en sådan typ av laddbox som är uppkopplad via 4G och är helt oberoende av husets internet. Under våren kommer vi att lansera en ny laddapp, OKQ8 Elbilsladdning, som ger möjlighet att på distans:

- Starta/stanna laddningen
- Övervaka laddningen för att se att allt fungerar som det ska
- Följa laddhistorik och elförbrukning

Behöver jag en fast kabel?

En fast kabel sitter alltid ansluten till laddboxen, vilket innebär att du alltid har en tillgänglig laddkabel. En lös laddkabel fungerar lika bra. 

Kan jag få bidrag för min laddbox och hur ansöker jag?

Privatpersoner som äger sin fastighet kan ansöka om Ladda-hemma-stödet från Naturvårdsverket. Bidraget täcker 50 procent av kostnaderna för hårdvara och installation. Maxbeloppet som kan återbetalas är 10 000 kr. Exempelvis kan du få bidrag på 10 000 kr om du köper en laddbox med installation för 20 000 kr. Tänk på att spara alla kvitton!