Aktiva solskydd gör framtiden bländfri

Bilens solskydd är en 95 år gammal uppfinning som nu kan få en avgörande uppdatering. Med smart teknik och artificiell intelligens blir framtiden bländfri utan att sikten försämras.

Lågt stående och bländande sol är ett problem många bilförare tampas med. Bländning är inte bara obekvämt utan kan vara rent av livsfarligt. Förare som bländats av solen orsakar tusentals trafikolyckor varje år. Enligt Bosch, underleverantör till bilindustrin, är bländning den överlägset vanligaste väderrelaterade olycksorsaken. Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA (Nation Highway Traffic Safety Administraion) rapporterar att starkt solljus ökar risken för bilolyckor med 16 procent jämfört med molnigt väder.   

För att komma till rätta med detta har Bosch utvecklat en ny typ av aktivt solskydd. Anordningen består av en genomskinlig bildskärm samt en kamera som avläser förarens ansikte. Med hjälp av högt utvecklade analysverktyg och artificiell intelligens, kan systemet analysera ljus och skuggor i förarens ansikte. Genom att förmörka små delar av bildskärmen kan man blockera det ljus som annars skulle stråla in i förarens ögon och riskera att blända samtidigt som den övriga ytan behålls genomskinlig med fri sikt.  

Det finns ännu ingen information om någon biltillverkare beslutat sig för att använda de aktiva solskydden eller när uppfinningen kan komma i produktion. 

Text: Vi Bilägare
Foto: Bosch