Sveriges vackraste väg

Vill du ha granna vyer utanför bilfönstret? Då ska du sätta kurs mot Östergötland!

Var fjärde person av sammanlagt 1.000 deltagare, ansåg att vägsträckan Gränna–Omberg/Tåkern i Östergötlands län är landets finaste. Detta enligt en undersökning som bilreparationskedjan Werksta gjort.

Gränna-Omberg blev en överlägsen vinnare i omröstningen då mer än var fjärde deltagare valde just den rutten.
– Resultatet överraskar mig inte, eftersom den idylliska vägen går till stora delar längs stränderna vid Sveriges näst största sjö, Vättern, säger Jimmy Bysell från Werksta. 

På andra plats kom Kustvägen Österlen i Skåne, som går mellan Brösarp och Ystad. Sträckan har tidigare i flera undersökningar utsetts till ”vackrast i Sverige” men fick denna gång stå tillbaka till förmån för rutten genom Östergötland.
 
– Kampen om tredje platsen var tuff, men medaljplatsen togs av Ullånger–Höga kustenbron (E4) framför Kustvägen i Bohuslän. Båda rutterna erbjuder hisnande kustlandskap och förtjänar en plats på listan över de vackraste rutterna”, säger Jimmy Bysell.

Werksta anlitade undersökningsföretaget SynoInt till att genomföra enkäten och den var enligt dem demografiskt representativ för befolkningen.

Vilken som är världens vackraste väg är förstås ett omstritt ämne. Ofta nämns amerikanska Highway One som slingrar sig fram längs Kaliforniens kust mellan San Francisco och Los Angeles. En nordisk uppstickare som får mycket lovord är Altanterhavsveien i Norge, en 8,3 km lång sträcka av väg 64 mellan Vevang och Kårvåg med en utsikt som tar andan ur de flesta.

Text: Vi Bilägare
Foto: Fredrik Diits Vikström