Vad sjunger du i bilen?

Det har ju länge varit en gammal sanning att de flesta helst sjunger i duschen. I en ny undersökning som OKQ8 tagit fram, kan vi äntligen slå hål på den myten. När svenskarna tar sig ton, gör de det helst i bilen. Faktum är drygt 40 procent av alla svenskar (43%) uppger att de ofta sjunger när de är ute och kör.

I undersökningen visar det sig att de allra flesta föredrar att sjunga i bilen när de är ensamma. Drygt 40 procent släpper lös sin inre sångdiva när de sitter själva bakom ratten.

Särskilt kvinnor är sångsugna när de är ute och kör och hela 50 procent av de tillfrågade angav att de ofta sjunger i bilen. Bland män var motsvarande siffra 38 procent.

Näst vanligaste sångscenen är hemma i köket, där var femte svensk gärna tar sig ton regelbundet. Att sjunga i duschen är dock inte alls så populärt som man skulle kunna tro. Endast sju procent av de tillfrågade svenskarna uppger att duschen är deras favoritplats att sjunga på.

– Som möjliggörare för människor i rörelse vill vi på OKQ8 så klart att alla har en så behaglig bilresa som möjligt och att sjunga i bilen känns som ett naturligt sätt för många att underhålla sig när man är ute på vägarna. Vi tycker det är jättekul att få detta bekräftat i och med vår undersökning, säger Lisa Öhrqvist, Communication Coordinator på OKQ8.

När det kommer till vilken typ av låtar man föredrar att sjunga med till är poplåtar dominerande. Totalt sett bland de tillfrågade uppger drygt var tredje svarande (37%) att pop är favoritgenren. Det skiljer sig dock mellan könen där fler kvinnor än män uppger att de helst sjunger med till poplåtar, med schlager som god tvåa på 15 procent, medan männen hellre sjunger med till en hårdrockslåt (20%).

Bruce Springsteen och Tommy Körberg mest populära

När det kommer till vilken artist svenskarna helst skulle sjunga duett med i en biltvätt kommer Bruce Springsteen högst på listan bland både män (27%) och kvinnor (21%). Som god två hittar vi Beyoncé, som var tionde svensk gärna skulle matcha sin sångröst mot.

Även om schlager-låtar inte tycks vara svenskarnas favoriter att sjunga med till, finns det ändå ett visst intresse för att agera ut sin inre Melodifestival-artist. Bland de låtar som svenskarna uppger som sina allsångsfavoriter kommer Tommy Körbergs operainfluerade 80-talsklassiker ”Stad i ljus” i topp. 16 procent av alla tillfrågade uppgav detta som sin favoritschlagerlåt. Det är ingen större skillnad mellan könen heller. 17 procent av männen uppger att de föredrar att lyssna till och sjunga med till Tommy Körbergs kraftfulla stämma, medan 14 procent av kvinnorna tycker detsamma. Bland kvinnorna (16%) är istället Björn Skifs ”Michelangelo” ansedd som den mest trallvänliga låten. 

 

Topplista svenskarnas favoritduettpartners

  1. Bruce Springsteen (24%)
  2. Beyoncé (10%)
  3. Håkan Hellström (9%)

Topplista svenskarnas favoritlåtar från Melodifestivalen

  1. ”Stad i ljus” med Tommy Körberg (16%)
  2. ”Michelangelo” med Björn Skifs (14%)
  3. ”Waterloo” med ABBA och ”Satellit” med Ted Gärdestad (10%)