Vilket bilägande passar dig bäst?

Äga, leasa, hyra eller vara med i en bilpool? Allt fler funderar på om det bästa verkligen är att äga en bil själv. Men det kan vara krångligt att orientera sig i de olika formerna av ägande, delande, hyrande och poolande.

Vilket bilägande passar dig?

Några frågor att börja med:

Se över ditt behov för att sedan hitta den lösning som passar livsstil och plånbok bäst. 

• Vilka av de bilresor som du gör idag är nödvändiga?
När du äger en bil är det lätt använda den även när kollektivtrafik, cykel eller promenad hade fungerat lika bra eller till och med bättre.
Hur många mil kör du per år?
Genom att ha koll på din årliga körsträcka kan du räkna på vad olika upplägg skulle kosta.
Om ert hushåll har två bilar: hur ofta behöver ni båda bilarna?
Räcker det att äga en bil och använda en bilpool de gånger ni behöver två? Denna lösning kan vara bra på lands- och glesbygden där kollektivtrafiken är mindre utbyggd och cykel ofta inte är ett alternativ.

Köpa bil

Äga – för dig som använder bil mycket i vardagen

Det har länge varit norm att varje hushåll äger en eller flera bilar. Att äga en egen bil passar bra för den som använder bil mycket i vardagen, exempelvis för att ta sig till skola och arbete.

Fördelar
Lätt att vara spontan, bilen finns alltid tillgänglig.
Du kan välja den bil som passar dina behov bäst.
Nackdelar
Bilköp innebär en stor kostnad som kan kräva lån.
Det kan komma oväntade kostnader om något till exempel går sönder.
Bilen kostar mycket även om den inte används, i och med fasta kostnader som försäkring, skatt, besiktning, parkering med mera.
Du har bara tillgång till en typ av bil (fler om det finns andra bilar i hushållet).
Om du köper en ny bil är värdetappet stort redan när du kör ut från bilhandlaren.

Hyra bil

Hyra – för dig som använder bil vid enstaka tillfällen

För den som kör mindre än cirka 200 mil per år eller bara behöver bil vid enstaka tillfällen passar det bra att hyra. Det är också ett bra komplement till olika former av bilägande, till exempel om ni behöver tillgång till flera bilar någon gång eller kanske en större bil. Att hyra då och då kan också vara en chans att använda alternativ som el- och hybridbilar, som är dyra att köpa.

Fördelar
Du betalar endast för bilen när du använder den.
Du kan fritt välja en bil som är anpassad efter dina behov: rymlig och stabil för familjesemestern och liten och snabb för stadsweekenden med din partner.
Du som är motorintresserad kan testa många olika modeller, varför inte passa på att prova en elbil.
Inga fasta kostnader.
Nackdelar
Relativt dyrt per gång jämfört med de andra formerna av bilnyttjande men prisvärt i längden.

Hos oss på OKQ8 finns flera olika hyrbilslösningar. Klicka här för att läsa mer.

Leasa elbil

Leasa – för dig som vill sprida ut kostnader

Att leasa är ett smart alternativ till att köpa bil, där du slipper lån och kontantinsats. Funderar du på att leasa? Kolla noga på avtalsvillkoren och räkna på om det verkligen är en bra lösning ekonomiskt.

Hur funkar det?
Leasa innebär en form av långtidshyrning där du betalar en fast avgift varje månad till bilfirman. Avtalstiden är ofta 24 eller 36 månader och kostnaden avgörs av biltyp, hur långt du kör per månad och vad som ingår i övrigt. Ofta ingår service och någon form av försäkring i månadskostnaden. När leasingtiden går ut kan du välja att köpa loss bilen eller lämna tillbaka den.

Fördelar
Kostnaden för bilen sprids ut, du slipper den stora engångskostnad som ett bilköp innebär.
Bilfirman sköter sådant som reparationer, besiktning och däckbyte.
Du har möjlighet att byta bil ofta.
Du har möjlighet att skaffa en mer trafiksäker bil, som du kanske inte skulle ha råd att köpa.
Nackdelar
I vissa leasingavtal kan bilfirman höja avgiften under avtalstiden, utan att du kan påverka detta.
Det kostar extra om du kör bilen mer än vad som ingår i avtalet.
Ofta är totalkostnaden något högre än om du hade köpt bil.
Du har i de flesta fall ingen rätt att säga upp leasingavtalet i förtid. Om du kan det får du ofta betala en betydande andel av de återstående avgifterna för leasingen.

Bilpool

Bilpool – dela med andra och spara pengar

Kör du mindre än cirka 1000 mil per år kan det löna sig att vara med i en bilpool i stället för att äga bil. Det finns föreningsägda och kommersiella bilpooler. 

Hur funkar det?
Du blir medlem i en bilpool och får då tillgång till de bilar som ingår i bilpoolens flotta. I föreningsägda bilpooler kan du behöva betala en startavgift eller deposition. När du vill använda en bil bokar du den i förväg. När det är dags att åka ut och åka, hämtar du bilen i den depå eller parkeringsplats där den står; hos de flesta bilpooler låser du upp den med telefonen. En dator loggar hur långt och länge du kör.
Vissa bilpooler har olika nivåer av medlemskap. Sällananvändaren kan betala endast när den använder bil, men något mer per timme och kilometer, och den som använder bil oftare betalar en månadsavgift men lite mindre per timme och kilometer.
Kostnaden för att använda en poolbil kan framstå som hög om du bara jämför med bränslekostnaden för samma resa med egenägd bil. Men tänk på att räkna in alla kringkostnader som kommer med att äga en bil för att kunna göra en rättvis jämförelse.

Fördelar
Du betalar bara för bilen när du använder den.
Fler personer delar på varje bil vilket är motverkar trängsel på vägarna.
Om det finns olika biltyper i bilpoolen kan du välja en bil som passar för stunden, en liten bensinsnål i stan och en kombi för helginköpen.
Du slipper kostnader för och arbetet med besiktning, service, reparationer och parkering. Alternativt delar du detta med de andra medlemmarna om det är en kooperativ pool.
Nackdelar
Du måste planera bilanvändandet i förväg.
Du behöver ta dig till depån eller parkeringen där poolbilen finns.
Alla bilar kan vara upptagna när du vill använda bil.