Frågor och svar

Här hittar du information om hur du läser av återbäringsblanketten, hur återbäringen fungerar samt vanliga frågor och svar kring återbäring, medlemskap och sparkonto.

Så läser du återbäringsblanketten

Till höger ser du exempel på hur återbäringsblanketten ser ut. Klicka på bilden för att ladda hem den som pdf. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Längre ner på sidan visar och förklarar vi olika begrepp, siffror och tabeller som finns på ditt återbäringsbesked. Längst ner på sidan hittar du dessutom vanliga frågor och svar kring återbäring, OK-medlemskap och sparkonto.

Ordlista och förklaringar

 • Stadgeenlig insats

  Medlemsinsatsens storlek är fastställd i OK-föreningens stadgar.

 • Övriga medlemsförmåner

  Förutom återbäringen kan du också få bonus och rabatter som en extra medlemsförmån om du handlar villaolja, el och villaförsäkring genom OKQ8.

 • Total återbäring och medlemsbonus

  På den här raden summeras återbäringen som du har fått för alla återbäringsberättigande köp, med eventuell medlemsbonus på el, villaolja och villaförsäkring.

 • Saldobesked

  Här visas din totala behållning på insats- och sparkontot.

 • Återbäring och medlemsbonus enligt ovan

  Återbäring och insatsränta fördelas på insats- och sparkontot och enligt OK-föreningens stadgar. Eventuell bonus sätt dock alltid in på sparkontot. Med återbäringsbeskedet får du en värdecheck på återbäring och bonus som sätts in på sparkontot. Den kan du använda som betalning när du handlar på en bemannad OKQ8-station fram till den 31 augusti samma år som du får hem beskedet. Du kan också lösa in värdechecken mot kontanter förutsatt att stationen har tillräckligt med kontanter i kassan. Om du inte använder checken står dina pengar kvar på sparkontot.

 • Volym

  Här visas drivmedelsvolymen under perioden - mätt i liter.

 • Återbäring

  Återbäringen är din del av föreningens eventuella ekonomiska överskott. Återbäringsnivån uttrycks i öre per liter när det gäller drivmedel och i procent av köpesumman när det gäller övriga köp (ej drivmedel).


  Återbäringen betalas årligen ut på ditt sparkonto.

 • Sparkonto

  Detta är det belopp som du sparat med återbäring, egna insättningar, räntor m.m. Du får givetvis ränta på dessa pengar. För aktuell räntesats, besök ok.se. I de fall där räntan var 100 kronor eller mer har även preliminär A-skatt dragits.

 • Aktuell ränta på Insatskonto

  Det är föreningsstämman som varje år beslutar hur mycket ränta som ska utgå på insatskontot.

 • Momsspecifikation

  Momsspecifikation är i första hand avsedd för företagare som redovisar mervärdesskatt.

Vanliga frågor och svar

 • Vad är återbäring?

  OK-medlemmar kan få återbäring en gång per år efter OK-föreningarnas årsstämma, dvs runt juni-juli. Återbäringen är helt enkelt en summa pengar som du som medlem får tillbaka på de köp som du gjort hos oss under det gångna året. Pengarna sätts in på ditt sparkonto hos OK.

  För att vi ska kunna dela ut återbäring måste det finnas ett överskott från den återbäringsgrundande verksamheten. Vad som är återbäringsgrundande har bestämts av föreningsstämman som är OK:s högsta beslutande organ. Hur mycket återbäring du och alla andra medlemmar ska få bestäms också vid de olika föreningsstämmorna som hålls i maj/juni varje år. Därefter skickas återbäringsbeskeden ut. 


  Läs mer om din OK-förening på ok.se.

 • När betalas återbäringen ut?

  Återbäringen får du en gång per år efter OK-föreningarnas årsstämmor, d v s i juni eller juli. Som medlem i OK får du återbäring på dina köp hos oss på OKQ8. Ju mer du handlar och tankar desto mer återbäring får du.

  Läs mer om din OK-förening på ok.se.

 • Hur stor är återbäringen?

  Hur mycket du får i återbäring beror på flera saker:
  • För det första beror det på vilken OK-förening du tillhör. Återbäringsnivån brukar variera något mellan de olika OK-föreningarna. Läs mer om din OK-förening på ok.se.
  • För det andra beror det på hur det har gått för din OK-förening under föregående år. Eftersom återbäringen är en återbetalning av föreningens överskott till medlemmarna får du högre återbäring om föreningen gjort en god vinst under året.
  • För det tredje beror det på hur mycket du har tankar och handlat hos oss under senaste året. Ju mer du tankat och handlat desto större blir din återbäring.

 • Hur får jag ett nytt medlemskort?

  Om du redan är medlem och behöver ett nytt medlemskort kan du kontakta oss via vårt mejlformulär eller ringa oss på 020-65 65 65.

 • Jag vill också bli OK-medlem och samla återbäring, hur kan jag ansöka?

  Du blir medlem i OK när du ansöker om något av OKQ8s privatkort: OKQ8 VISA, OKQ8 Betalkort eller Medlemskort.

  • OKQ8 VISA - vårt prisbelönta kort som ger dig bonus när du handlar utanför OKQ8 och återbäring när du handlar på OKQ8. Kortet gäller på alla köpställen som accepterar Visa-kort och har 0 kr i årsavgift.
  • OKQ8 Betalkort - det moderna bensinkortet som du kan betala med hos oss på OKQ8. Du samlar återbäring och kortet har ingen årsavgift.
  • Medlemskort - dra det i kassan så samlar du återbäring på dina köp och tankningar hos oss.

  Här kan du läsa mer om våra kort och jämföra dem så du kan ansöka om det kort som passar dig och ditt liv bäst.

 • Var hittar jag mina medlemserbjudanden?

  Varje månad har du som är medlem i OK en rad medlemsförmåner som du kan ta del av, allt ifrån reseerbjudanden till produkterbjudanden på våra stationer. Här kan du se alla aktuella erbjudanden!

  Du får även ett kuponghäfte med erbjudanden tillsammans med ditt återbäringsbesked, de gör sommaren bättre för både dig och din bil. Här hittar du de erbjudanden som finns med i häftet.

 • Vad innebär OK sparkonto?

  Alla medlemmar i OK får ett sparkonto. Pengarna på kontot kommer från sparad återbäring, egna insättningar, räntor mm. Du får självklart ränta på det belopp du har tillgodo.

 • Hur gör jag en utbetalning från mitt sparkonto?

  Vänligen kontakta oss via vårt e-postformulär eller ring oss på telefonnummer 020-65 65 65 så hjälper vi dig med en utbetalning.

 • Jag vill föra över mina pengar från sparkontot till OKQ8 VISA - hur gör jag?

  Vi kan för närvarande inte föra över pengarna direkt till ditt VISA-konto då det tillhör OKQ8 Bank och sparkontot finns i din OK-förening, det är två skilda juridiska personer. För att föra över pengar från sparkontot till OKQ8 VISA måste du kontakta kundservice. De gör en utbetalning till dig och därefter kan du göra en inbetalning till ditt OKQ8 VISA.

 • Vad är räntesatsen på sparkontot respektive insatskontot?

  Räntesatsen bestäms av respektive OK-förening. Du kan läsa mer om aktuella räntesatser för OK-föreningarna på ok.se.

 • Hur säger jag upp mitt konto hos OKQ8?

  Uppsägning måste ske skriftligt och du hittar blankett för det på den här sidan. Har du ingen möjlighet att skriva ut blanketten så kontakta vår kundservice så skickar vi en blankett till dig per post.

 • Hur gör jag för att avsluta ett konto tillhörande ett dödsbo?

  Kontakta vår kundservice på 020-65 65 65 så hjälper vi dig.

 • Hur ändrar jag mina adressuppgifter?

  Vårt adressregister uppdateras automatiskt gentemot folkbokföringsregistret, i övrigt gör vi inga adressuppdateringar. Önskar du ändra folkbokföringsadress, permanent eller tillfälligt, ber vi dig kontakta Skatteverket.