Hållbara drivmedelsstationer

Efter framgången med Europas första hållbara drivmedelsstation i Häggvik utanför Stockholm har konceptet utvidgats. Vår strävan är att göra det så enkelt som möjligt för så många bilister som möjligt att göra hållbara val. Ambitionen är att stationerna ska kunna drivas med minsta möjliga miljöpåverkan, och de ska kunna göra av med 50 procent mindre energi än en traditionell station. Idag har OKQ8 åtta hållbara stationer runtom i Sverige.

Våra hållbara stationer

OKQ8 Nykvarn

Vår åttonde hållbara drivmedelsstation är OKQ8 Nykvarn som invigdes den 15 juni 2017. Stationen är byggd från grunden och är miljöoptimerad med hållbara material och sedumtak. Här kan du bland annat tvätta bilen i våra snabbtvättar, där en stor del av vattnet återanvänds.

OKQ8 Lockarp

Den 28 januari 2016 invigdes vår fullservicestation OKQ8 Lockarp i Malmö. Stationen är optimerad för minsta möjliga miljöpåverkan och utrustad med sedumtak, solceller och bergvärme. Ambitionen är att stationen ska göra av med 50 procent mindre energi än en traditionell station.

OKQ8 Trelleborg

1 oktober 2015 invigdes vår sjätte hållbara drivmedelsstation. Här finns samtliga förnybara drivmedel, däribland även laddstolpar för snabbladdning av elbilar. Stationen använder bergvärme och solceller som energikällor och anläggningen är byggd av limträbalkar.

OKQ8 Sillekrog N

Den 27 januari 2015 öppnade Sillekrog Norrgående efter en omfattande ombyggnation som bidrog till att den numera är miljöoptimerad med solceller, sedumtak, bergvärme och frikyla. Nya Sillekrog N har öppet dygnet runt och erbjuder ett brett utbud av service, mat och bilistiska produkter.

OKQ8 Landvetter

Västsveriges första hållbara station invigdes 22 november 2013 i Landvetter utanför Göteborg. Stationen erbjuder alternativa drivmedel liksom laddstolpar för elbilar. Byggnaden har en stomme av limträ, är isolerad med återvunnen stenull och har ett tak täckt med sedumväxter. Biltvätten erbjuder en kemikaliefri rening.

OKQ8 Glumslöv

Den 17 maj 2013 fick Skåne sin första hållbara station när OKQ8 Glumslöv slog upp dörrarna. Stationen uppvisar flera miljöelement: Byggnaden har en stomme av limträbalkar istället för av stål, bergvärme och solceller, laddstolpar för snabbladdning av elbilar samt samtliga tillgängliga förnybara drivmedel.

OKQ8 Danderyd

I slutet av juni 2012 invigdes OKQ8 i Danderyd. En ny station med mindre miljöpåverkan tack vare flera miljöinnovationer, som närvarostyrd ventilation och belysning för minimal energianvändning, kemikaliefri rening i biltvätten och miljömärkta tvättprodukter och miljöanpassad livsmedelskyla.

OKQ8 Häggvik

I januari 2012 öppnades Europas första hållbara station med solpaneler, trästomme, egenproducerad el och LED-belysning. Regnvatten används till stor del i stationens biltvätt, på så sätt förbrukas endast 60 liter vatten per biltvätt jämfört med mellan 200 och 300 liter på många andra biltvättar. Här kan du läsa mer om stationen (pdf).