Byta elavtal

Funderar du på att byta elavtal? Att kolla runt och jämföra priser är ett bra sätt att se om du kan sänka dina kostnader. Men innan du kan byta elavtal är det ett par saker du behöver kolla upp. Här får du några tips på vad som är bra att tänka på när du vill byta elavtal.

Viktigt att veta

Om du har någon form av fast avtal med ditt elhandelsföretag är det bästa att inte byta elavtal innan avtalstiden går ut. Gör du det ändå räknas det som avtalsbrott och du kan bli skyldig att betala en så kallad lösen- eller brytavgift till elhandelsföretaget.

Inför byte av elavtal: kolla uppsägningstiden

Har du inte någon form av fast avtal kan du byta elavtal och elleverantör när som helst. Men kolla först hur lång uppsägningstid du har på ditt befintliga avtal. Det kan vara så att du behöver säga upp ditt gamla avtal långt i förväg för att undvika att det förlängs automatiskt.

 

Säg upp ditt gamla elavtal

Många elleverantörer åtar sig att säga upp ditt gamla avtal. Du ger dem en fullmakt och så löser de allt det praktiska kring att byta elavtal. Det är bekvämt, men ofta är det bättre om du själv skickar ett meddelande om uppsägning. Då vet du vad som är sagt och vad som gäller. Du kan också vara säker på att det gamla avtalet sägs upp i tid och inte förlängs automatiskt. Det är också en trygghet att ha dokumentation i form av e-post som visar när avtalet sades upp.

Att byta elavtal tar någon månad

Vi behöver cirka två veckor för att genomföra bytet. När bytet sker informerar vi ditt elnätsföretag. Elnätsföretaget läser av mätaren och meddelar resultatet, både till oss och din gamla elleverantör.