Byta elavtal under bindningstid

Att byta elavtal är en ganska enkel match, men det kan vara lite knepigare att byta elavtal under bindningstid. Vill du byta elavtal under bindningstid kan du bli tvungen att betala lösen- eller brytavgift till din nuvarande elleverantör.

Viktigt att veta

Elavtal fungerar som de flesta andra avtal: de bygger på ömsesidiga åtaganden från båda parter. När du ingår avtal med bindningstid med en elleverantör förbinder du dig att köpa el från leverantören under en viss tid. 

Enda undantaget är om du ska flytta. Då kan du hos de flesta elleverantörer säga upp och byta elavtal, även om det är bindningstid kvar. Tänk bara på att säga upp ditt elavtal så tidigt som möjligt, helst en månad i förväg eller tidigare.

Håll koll på när din bindningstid går ut

Skulle du ändå vilja byta elavtal under avtalstiden går det ofta att lösa, men du kan då bli tvungen att betala en lösen- eller brytavgift eftersom du bryter avtalet i förtid. 

Det bästa är därför att ha koll på när ditt elavtal går ut, så att du kan byta elavtal i samband med det. Då slipper du bryta ditt elavtal under bindningstid och betala pengar i onödan.