Vegetariskt på OKQ8

Hos oss hittar du flera vegetariska rätter. Vad sägs om smarriga smörgåsar, sallader, tex mex, pizza och korvar. Välkommen in till oss!

Klimatsmart med Klimato

Som en del av vårt arbete beräknar vi nu klimatavtrycket av maten som vi serverar. Detta arbete gör vi tillsammans med Klimato.

Meny


Hos oss på OKQ8 kan du hitta måltider märkta med Vego. Det betyder att måltiden antingen är vegetarisk och består av vegetabilier och kan innehålla mjölkprodukter och ägg, eller att måltiden är helt vegansk och består av vegetabilier utan något inslag från djurriket. 


Om du är osäker kan du alltid fråga personalen på stationerna som kan vägleda dig till vilka måltider som är vad.

Smörgås

Hos oss finns det goda vegetariska smörgåsar och wraps. Varför inte testa en ciabatta med tomat och mozzarella eller en toast med mozzarella och pesto?

Korv

Vår supergoda veganska korv är tillverkade av ärtprotein. Prova den gärna antingen med klassiskt korvbröd, tunnbrödrulle, French hotdog, frasiga pommes eller mos.

Lokala avvikelser kan förekomma.

Varför vego?

Vi är väl medvetna om att vår bransch är en av de bidragande orsakerna till klimatförändringarna. Vi vet också att den största påverkan vi har på klimatet är genom det drivmedel vi säljer. Därför har vi som mål att alltid erbjuda alternativ med en lägre klimatpåverkan - oavsett vilka produkter och tjänster vi säljer. 

Det globala livsmedelssystemet står för en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp och har en stor påverkan på den biologiska mångfalden. Därför vill vi vara med och bidra även här genom att göra det lätt för våra kunder att hitta goda vegetariska och veganska alternativ på våra stationer. 

Forskning säger att om vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler äta växtbaserat. Växtbaserade proteinkällor har ofta ett lägre klimatutsläpp och kräver mindre landyta. På det sättet är det ett mer effektivt sätt att föda en befolkning. Det betyder inte att vi alla måste bli vegetarianer eller veganer, men många av oss behöver få in fler vegetariska rätter på matsedeln. Källa: WWF Världsnaturfonden

Vad är skillnaden på vegetarisk, vegansk och växtbaserat?

 Enligt Livsmedelsverket är en vegetarisk produkt detsamma som vegansk, alltså fri från animaliskt innehåll. Livsmedelsverket delar in vegetarisk mat i tre olika grupper:

  • Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
  • Lakto-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.
  • Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och även ägg.

Vegansk mat består av mat från växtriket utan något inslag av mat från djurriket. Den innehåller alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung. Många undviker också gelatin, som utvinns ur bindväven hos djur. Växtbaserad mat i är princip samma sak som vegansk mat och är som det låter enbart baserad på växter utan inslag av mat från djurriket. Vegetarisk mat är mat från växtriket men innehåller mjölkprodukter och kanske även ägg.

Källa: Livsmedelsverket

Förklaring av begrepp

OKQ8 Vego
Mat från växtriket som kan innehålla mjölkprodukter och ägg

Vegetariskt
Mat från växtriket som även kan innehålla mjölkprodukter och ägg.

Vegansk 

Mat bestående helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.

Lakto-vegetarisk mat 
Innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.

Lakto-ovo-vegetarisk mat
Innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och även ägg.

Flexitarian
Vegansk eller vegetarisk kost men äter ibland produkter från djurriket så som kött, fisk och fågel.

Pescetarian 
Äter inte rött kött och fågel, men skaldjur och fisk.

Källa: Vegetarisk mat (livsmedelsverket.se)

Frukost

Nybryggt kaffe, smörgåsar, croissanter och juice.

En godare morgon börjar hos oss.

Välj bland våra goda frukostfavoriter.

Fika

Vi är det perfekta stoppet för dig
som är kaffe- och fikasugen.

Vi erbjuder alltid ett stort utbud av nygräddade bakverk. Samt riktigt gott kaffe från Starbucks.

Välkommen in på en fika!

 

Dagens rätt

69 kr varje dag i veckan!

Varje dag har vi specialpris på dagens rätt. Det finns såklart även ett vegetariskt alternativ.

69 kr inklusive 50 cl dryck, kaffe + 10 kr.