Däckbyte

Att snåla in på däcken är inget vi rekommenderar. Genom att bara byta ett däck försämras bilens köregenskaper. Byt därför båda däcken på samma axel, men helst av allt alla däck samtidigt, för bästa körkvalitet och en säkrare körning.

Krav vid byte av däck och fälg på personbil

När du köper nya däck ska du se till att de är typgodkända; E- eller e-märkta. Däcken ska vara typgodkända enligt ECE-reglemente 30, EG-direktiv 92/23/EEG eller ECE-reglemente 108 (regummerade däck). Andra regler gäller för däck till fordon som är av 1980 års modell eller äldre.

Ett krav vid däckbyte är att alla däck på bilen ska vara av samma typ, dvs. diagonaldäck, radialdäck, sommardäck eller vinterdäck. När det gäller dimensioner kan en personbil ha flera alternativa däck- och fälgdimensioner som ingår i bilens godkännande. Uppgifter om registrerade däck- och fälgdimensioner finns i del 1 av registreringsbeviset, alltså det som du ska alltid ha med dig i bilen. Saknas uppgift om detta, kan en märkesrepresentant informera om vilka däck- och fälgstorlekar som ingår i bilens godkännande.

Alternativa dimensioner

Om alternativa dimensioner saknas, har du som fordonsägare möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Detta utbyte får ske under förutsättning att däcken, är typgodkända, uppfyller kraven på belastningsförmåga samt uppfyller kraven på hastighetskapacitet och är av samma typ.

Dessutom skall däck och fälg:

  • ha fritt utrymme vid fjädringsrörelser

  • ha fri rörlighet i hjulhuset vid fulla rörelser med hänsyn till bilens ursprungliga hjulupphängning och styrning

  • ha en rullningsomkrets som inte leder till felvisning av hastighetsmätaren och täckas av bilens ursprungliga stänkskydd (stänkskärm)

  • En alternativ dimension får inte inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.
Källa: Transportstyrelsen.

Belastningsförmåga

Däcken ska ha en belastningsförmåga som motsvaras av bilens största tillåtna axelbelastning. På E- eller e-märkta däck anges en belastningskod (Load Capacity Index) på däckets sida, till exempel innebär "belastningskod 86” att däcket klarar en belastning på 530 kg.

Vinterväglag

Kör du säkert på vinterväglag?
Många olyckor sker när bilförare underskattar frosten och väglaget.

Läs om byta till vinterdäck och våra tips om vinterdäck tips.

Mönsterdjup vinterdäck

För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet var minst 3 mm. Läs mer om vilket mönsterdjup däcken bör ha och hur du mäter mönsterdjup på dina däck.

OKQ8 Bilverkstad

Det ska vara enkelt att ha bil. Därför hittar du bilverkstäder på flera av våra stationer,
allihop sköter service och reparationer så att dina originalgarantier gäller.
På bra lägen och öppet sju dagar i veckan, kan du både lämna och hämta bilen
när det passar dig bäst.

  • Hämta eller lämna din bil alla dagar i veckan
  • Tydliga priser utan dolda avgifter
  • Service och reparation enligt din biltillverkares föreskrifter
  • Försäljning och montering av nya, säkra däck
OKQ8 Bilverkstad