Mönsterdjup vinterdäck och sommardäck

För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet var minst 3 mm.

 

Mönsterdjup och ålder

För sommardäck regler så gäller det att sommardäck ska ha ett kvarvarande mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm. Vid vinterväglag under perioden 1 december - 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

Mät mönsterdjupet på dina däck

Du kan lättast mäta mönsterdjupet med hjälp av en femkrona, eftersom det är exakt 3 mm mellan siffrans övre del och myntets kant. Mät dina däck där det är som mest slitet.

Det finns inget krav på högsta ålder för däck. Någon signifikant försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper has inte påvisats vid de undersökningar som genomförts. Det är dock viktigt att mönsterdjup och dubbelstick är bra och att däcken lagras svalt, torrt och mörkt.

Däckbyte - Byta däck

Att snåla in på däcken är inget vi rekommenderar. Genom att bara byta ett däck försämras bilens köregenskaper. Byt därför båda däcken på samma axel, men helst av allt alla däck samtidigt, för bästa körkvalitet och en säkrare körning.

Här hittar du var som gäller för sommardäck datum.

Har du koll på lagen om vinterdäck?

Här hittar du information och regler kring vinterdäck och vad du bör satsa på inför vintern. 

Läs alla våra vinterdäck tips - och visste du att exempelvis att ju smalare vinterdäck du har desto säkrare är det?