Sommardäck regler och tips

Vid sommarväglag är det minsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 mm. Vi rekommenderar dock att du har minst 3 mm för att på så sätt minska risken för vattenplaning och samtidigt minska bromssträckan på vått underlag.

Däckmärkning

EU har tagit fram en standardisering däckmärkning för nya däck som kallas "European Tyre Label". Detta för att kunna ge information om bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt däckljud. Märkningen fungerar på samma sätt som energieffektivitetsmärkningen på hushållsmaskiner.

Skötselråd för däck

Det gäller att vårda sina däck för att de ska vara så effektiva som möjligt samtidigt som deras livslängd blir längre. Det är både din körstil och omvårdnad som påverkar däcken. Du bör rengöra dina däck och fälgar ofta. Vid rengöring är en mjuk svamp och ett milt bilschampo det bästa alternativet eftersom det är skonsamt. Är slitaget onormalt ojämnt bör du kontakta en verkstad som kan åtgärda felet. Ojämnt slitage kan nämligen bero på flera faktorer och det är bra att ta reda på orsaken genom att mäta upp bilens hjulinställning.

Lagring av däck

Vid vinterförvaring ska du aldrig ha sommardäck utomhus under en presenning. Däcken ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Det är att rekommendera att hjul förvaras liggande, de kan dock staplas på varandra. Däck utan fälgar ska däremot förvaras stående. Vid en korrekt förvaring åldras sällan däcken utan det är istället under körningen det slits.

Bästa däcken bak

För att minska risken för sladd vid bromsning och vid sväng bör de däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet vara monterade bak på fordonet. Däcken med störst mönsterdjup bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Högt lufttryck

Öka lufttrycket i däcken med 0,2-0,3 bar jämfört med tillverkarens rekommendation. Då undviker du onödigt slitage samtidigt som det är bättre för både miljön och din ekonomi.

Byt alla däck

Passa på att byta alla däck vid samma tillfälle. Om du bara byter ett däck försämras bilens köregenskaper. Byt därför båda däcken på samma axel samtidigt. Läs mer om sommardäck datum.

Planera körningen

Förläng livslängden på dina däck genom att köra skonsamt. Håll hastighetsbegränsningen, undvik kraftiga inbromsningar och försök att undvika hastiga rattrörelser.

Efterdra bultarna

Kom ihåg att alltid efterdra bultarna när du har bytt däck. Genom att dra åt hjulbultarna efter 5-10 mil minskar du risken att de lossnar under körning.