Redo för vintern

Visste du att lufttrycket i däcken minskar när det blir kallt? Dessutom är det viktigt att hålla koll på mönsterdjup, belysning, torkarblad och allt däremellan. Här ger vi dig åtta tips på hur du kan vinterrusta din bil.

 

Dags att vinterrusta bilen

När vintern smyger sig på uppstår problem som halka, dålig sikt och gropiga vägbanor. Men vintern kan också erbjuda skidåkning, snögubbar, skoteråkning och roliga fjälläventyr. För att ta dig fram på ett säkert sätt vill vi tipsa om åtta saker du bör tänka på innan du beger dig ut på vägarna. Kom förbi någon av våra stationer så hjälper vi dig att vinterrusta din bil. Och glöm inte den allmänna tumregeln: rimfrost - rattmuff på, tjällossning - rattmuff av.

Vintertips 1: Använd motorvärmare

Börja redan vid temperaturer runt 3 grader plus. Med en varm motor minskar både bränsleförbrukningen och mängden farliga utsläpp.

Vintertips 2: Säkra torkarblad

Med en t-bladskärpare får du lätt bort snö och is från torkarbladens gummilister. Tillsätt en klarsikt i spolarvätskan för att bli kvitt trafikfilmen.

Vintertips 3: Mönsterdjup

Under vinterhalvåret måste mönsterdjupet vara minst 3 mm. Kontrollera att dina däck är säkra inför vinterns långresor.

Vintertips 4: Låsolja och spray

För att undvika att dörrar och lås fryser igen rekommenderar vi att du alltid har låsolja eller låsspray i fickan.

 
Vintertips 5: Ladda batteriet

Ett batteri laddar ur snabbare när det är kallt ute. Förbered dig inför vintern genom att kontrollera och ladda batteriet innan kylan slår till.

Vintertips 6: Sänk farten

Ju långsammare du kör desto mindre risk för att råka ut för att få sladd på bilen och samtidigt minskar bromssträckan om man blir tvungen till snabb inbromsning.

Vintertips 7: Rätt motorolja

Med rätt olja får du en effektivare motor som fungerar lika bra oavsett temperatur. Tillsätt en STP för en smidigare bilkörning och bättre prestanda.

Vintertips 8: Koll på glykol

Glykol gör så att motorn inte ska frysa och att metallen i motordelar inte utsätts för korrosion. Kontrollera glykolens frysgrad på din närmaste station.