Så kör du säkert på vintervägarna

Snö, tö och ishalka. Vi vet aldrig vad vintern vill bjuda på. Däremot vet vi att det alltid är en bra idé att vara så förberedd som möjligt för livet ute på vintervägarna. Därför har vi samlat lite bra vintertips här. För att ta dig fram på ett säkert sätt vill vi tipsa om åtta saker du bör tänka på innan du beger dig ut på vägarna.
Kom förbi någon av våra stationer så hjälper vi dig att vinterrusta din bil.

1: Använd motorvärmare
Börja redan vid temperaturer runt 3 plusgrader. Med en varm motor minskar både bränsleförbrukningen och mängden farliga utsläpp.


2: Säkra torkarblad
Med en t-bladskärpare får du lätt bort snö och is från torkarbladens gummilister. Tillsätt en klarsikt i spolarvätskan för att bli kvitt trafikfilmen.


3: Mönsterdjup
Under vinterhalvåret måste mönsterdjupet vara minst 3 mm. Kontrollera att dina däck är säkra inför vinterns långresor.


4: Låsolja och spray
För att undvika att dörrar och lås fryser igen rekommenderar vi att du alltid har låsolja eller låsspray nära till hands.


5: Ladda batteriet
Ett batteri laddar ur snabbare när det är kallt ute. Förbered dig inför vintern genom att kontrollera och ladda batteriet innan kylan slår till.


6: Sänk farten
Ju långsammare du kör desto mindre risk för få sladd på bilen. Samtidigt minskar bromssträckan om du blir tvungen till snabb inbromsning.


7: Rätt motorolja
Med rätt olja får du en effektivare motor som fungerar lika bra oavsett temperatur. 


8: Koll på glykol
Glykol gör så att motorn inte ska frysa och att metallen i motordelar inte utsätts för korrosion. Kontrollera glykolens frysgrad på din närmaste station.


9: Rätt lufttryck
Glöm inte kolla lufttrycket. Det minskar nämligen när det blir kallt. Har du rätt lufttryck sparar du både bränsle och slitage.

Och glöm inte den allmänna tumregeln: rimfrost - rattmuff på, tjällossning - rattmuff av.

Skäm bort bilen i vinter

Vi har produkterna för en säkrare vinterkörning. De produkter som passar just din bil hittar du enkelt genom att fylla i din bils registreringsnummer.

Bilbatteri

Batteriet är motorns hjärta. För oss är det viktigt att du hittar rätt batteri för just din motor.

Glykol

Se till att kolla kylarvätskan inför vintern. Vår personal står redo för att kontrollera fryspunkten på din glykol.

Torkarblad

Nya blad förbättrar säkerheten i mörkret. Vi hjälper dig att hitta rätt blad och byter de också åt dig.

Svenska bilister saknar viktig kunskap inför vintern

Svenska bilister saknar (livs)viktig kunskap inför vintern. När ska man byta till vinterdäck? Vilket är rätt lufttryck i däcken? Och är det okej att köra runt med snö på taket? I en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av oss visar resultaten att svenskarnas syn på vad de tror sig veta och vad de faktiskt har kunskap om skiljer sig en del.