Tvätt och Vax

Hos OKQ8 finns alla de produkter du behöver för avfettning, schamponering och vaxning samt ett brett utbud av specialrengöringsprodukter.

Visar sortiment för din bil:

{{ vehicle.selected.manufacturer.Name || "Ange ditt registreringsnummer" }}

{{ formatVehicleType(vehicle.selected) }}

så rekommenderar vi produkter som passar din bil.

Det finns ingen bil med angivet registreringsnummer

Tillverkare: {{vehicle.selected.manufacturer.Name}}
Modell: {{vehicle.selected.model.Name}}
Typ: {{vehicle.selected.type.Name}}
År: {{vehicle.selected.type.ManufacturedFrom | date : 'yyyy' }} - {{vehicle.selected.type.ManufacturedTo | date : 'yyyy'}}
 • {{facet.DisplayName}}

 • {{value.Hits}}

 • {{facet.DisplayName}}

 • {{value.Hits}}

Spara filter

Så här tvättar du bilen

Tvätta alltid bilen på ett ställe som tar hand om ditt spillvatten. Om du väljer att tvätta din bil med miljöanpassade bilvårdsprodukter, så gör du miljön ytterligare en tjänst.

Avfettning

Smuts från vägen fastnar ibland riktigt ordentligt. När det inte räcker med att spola av bilen med vatten använder du avfettning.

 1. Spola bilen rikligt med kallt vatten
 2. Spraya generöst med avfettning på de hårt smutsade ytorna på din bil. Se till att ingen avfettning hamnar på dina torkarblad, då riskerar de att torka ut i förtid
 3. Spraya rikligt, låt verka och spola sedan av med en högtryckstvätt. Tänk på att fälgrengöring verkar fort. Så tipset är att göra ett hjul i taget, spraya på och spola av. Annars riskerar du att skada känsliga fälgar och bromsskivor.

Schamponering

När du har gjort bilen ren med avfettning, då är det dags för schamponering. Här är det noga att du har en helt ren svamp att arbeta med, annars riskerar du repor i lacken.

 1. Tillsätt 3-4 kapsyler med bilschampo i en hink med varmt vatten. Arbeta in med stora runda rörelser och var noga så att du inte missar några delar av bilen
 2. Spola av bilen noggrant. Allra bäst är en högtryckstvätt
 3. Torka bilen helt ren, bäst resultat får du med hjälp av ett sämskskinn. Tryck inte skinnet för hårt mot lacken så undviker du repor och vrid ur det ofta

Vaxning

Lägger du på ett lager vax så får du mer än bara bättre glans i lacken, du förbättrar dessutom rostskyddet och hjälper din bil att utstå värme, regn, kyla och slitande ultravioletta strålar.

 1. Lacken blir matt och tråkig för att den oxiderat av bland annat salt, luftföroreningar och UV-strålar. Använd en lätt fuktad svamp och arbeta in medlet med små cirkelrörelser. Arbeta på små delar av bilen i taget. Undvik att stryka medlet på gummi- och plastytor
 2. När ytan har torkat lite är det dags att polera lacken med ett mjukt och rent tyg, gärna en microfiberduk. Om du stöter på mindre repor i lacken så fungerar det utmärkt att gå på de områdena med ett kraftigare polermedel, oftast kallat rubbing
 3. Om lacken på din bil nyligen behandlats med cleaner eller inte är matt så räcker det bra om du använder Bilvax, som kombinerar rengöring och lackskydd. Du stryker på och behandlar en yta i taget, precis som du gjorde med cleanern
 4. Bäst resultat för hållbarhet och glans får du när du förseglar lacken med ett tunnflytande hårdvax. Och för att få det att hända måste lacken först vara helt rengjord och förbehandlad med cleaner.

Motortvätt

Det finns många känsliga delar i motorrummet, är det minsta osäker på hur du ska göra är det bäst att fråga någon med erfarenhet innan du börjar att avfetta motorn.

 1. Täck över allt som har med el att göra i motorn, till exempel batteriet, tändkablarna och generatorn
 2. Spraya sedan med motortvätt på motorn och motorhuvens insida och låt det verka ett par minuter
 3. Spola ordentligt och undvik högtryckstvätt då det finns många känsliga delar som mår dåligt av för högt tryck och vatten kan tryckas in där det inte ska vara.

Rengör vinyl, plast och gummi

Det går utmärkt att använda en färglös vinyl- och gummiglans på bilens lister och stötfångare. Fukta en svamp med vinylvård och stryk på rikligt på de delar du vill putsa. Eftertorka lätt med en torr tygtrasa.

Rengör instrumentpanel och plastytor

Dammsug först ordentligt. Använd ett munstycke med borste till dammsugaren så får du upp alla små dammpartiklar som annars kan vara svåra att få tag på. Torka av alla ytor med en fuktad trasa. Spraya inte, det kan vara svårt att få bort vinylmedel som hamnar på fönster och speglar. Stryk istället ut medlet och polera in det med cirkelrörelser.

Du bör inte applicera vinylmedel på pedaler, mattor eller ratt, då de flesta gör att underlaget ”halkigt”. Gör inte interiörens ytor blanka eftersom du inte vill störas av reflexer och speglingar när du kör.

Fönstertvätt

En bra sikt hjälper att förbättra säkerheten. Det är klokt att tvätta bilens rutor när du har rengjort instrumentbräda och dörrar. Spraya lagom med fönstertvätt på rutorna och torka sedan av med en ren och torr frotté- eller microfiberduk. Hissa ner alla fönster någon centimeter så får du enkelt tag i smutsranden som oftast bildas i rutans överkant.