Däckbyte

När du sätter på nya däck är det viktigt att du tänker på att alltid dra åt muttrarna diagonalt. Lägg gärna på lite smörjfett både på bultar och fälgarnas anläggningsytor när du byter däck. Annars är det lätt att de ärgar fast.

Bra tips

Däckens rullriktning

Vissa däck har speciella pilar som visar rullriktningen. Det är viktigt att du är noga med att montera dem rätt så att pilarna följer i samma riktning som däcket rullar. I annat fall förlorar du mycket av däckens grepp och köregenskaper.

Köp rätt däck

Kom ihåg att naturgummit i däcken åldras även innan de sitter på din bil. Så ett tips är att fråga när däcken tillverkats under året och på så sätt få reda på hur många månader de har stått innan du till sist köper dem i butiken.

Efterdra hjulbultar

Minst två gånger om året byter du däck på bilen, en gång inför sommaren och en inför vintern. Men du kan också råka ut för att behöva byta ett reservdäck. Oavsett när du byter däck är det viktigt att efterdra hjulbultarna ordentligt efter 10-20 mils körning.

Bästa däcken bak

Ett tips är att alltid ha de bästa däcken baktill på bilen. Det är nämligen det bästa sättet att undvika bakvagnssladd, eftersom det är bakdäcken som i huvudsak styr i vilken riktning bilen rullar. Men det allra bästa är såklart att ha lika bra däck både fram och bak.