Frågor och svar

Här har vi listat de vanligaste frågorna och svaren som rör hyrbilar och uthyrning hos OKQ8. Kontakta din närmaste station eller vänd dig till Kundservice om du har fler frågor.

Värt att veta

Hämta och lämna på samma ställe

Du kan inte hyra bil eller släp på ett ställe och lämna tillbaka på ett annat.

Du som just tagit körkort

Du måste ha ditt riktiga körkort. Ett nytaget körintyget räcker inte.

Ingår drivmedel i priset?

Drivmedel ingår inte i våra normalhyror och betalas alltid separat. Hyr du bil per timme ingår alltid drivmedlet i hyrpriset.

Djur inte tillåtet

Vi älskar djur, men inte i våra hyrbilar.

Kör på ditt vanliga bilkörkort

Alla våra hyrbilar kan köras på B-körkort.

Dubbla kreditkort

Vid utlandshyra och drop-in-hyra krävs alltid dubbla kreditkort.

Vanliga frågor och svar

 • Får jag övningsköra i bilen som jag hyr från er?

  Ja.

 • Får man köra era hyrbilar utanför Sverige?

  Ja, men det behövs tillstånd från OKQ8. Tänk också på att om du är skriven i ett annat land än Sverige får du, enligt Tullbestämmelser, inte köra hyrbilen till det land du är skriven i. Vid färd utanför Sverige ska du alltid kontakta uthyrande station för aktuell prislista och information. En så kallad ”kör-vidare-försäkring” måste tecknas för hyresperioden. Kostnaden för ”kör-vidare-försäkringen” är från 595 kr inkl. moms.

 • Får någon annan än jag köra bilen?

  Ja, du kan kostnadsfritt notera upp till två extraförare på hyresavtalet när bilen hämtas. Detta görs genom att visa körkort eller kopia på körkort (fram – och baksida). Var medveten om att du som hyrestagare ansvarar för samtliga eventuella tillkommande kostnader även om dessa orsakas av extraförare.

 • Har ni bilar med dragkrok?

  Ja, vi har bilar med dragkrok. Om du önskar hyra en bil med dragkrok kontakta då stationen för att kontrollera om de kan erbjuda det eller inte.

 • Hyr ni ut bilar på flygplatser?

  Nej, vi hyr bara ut på våra egna bensinstationer.

 • Ingår drivmedel i priset?

  Drivmedel ingår inte i våra normalhyror och betalas alltid separat. Hyr du bil per timme ingår alltid drivmedlet i hyrpriset.

 • Jag har en betalningsanmärkning, får jag hyra bil hos OKQ8?

  Nej, inte normalt, men om du har ett OKQ8 kort är det okej om du klarar övrig kreditkontroll samt kontrollen hos ”Biluthyrarna Sverige” (Intresseorganisationen för biluthyrare). Du får också hyra om du som betalare har ett företag som vi har avtal med (tag med rekvisition när du hämtar ut bilen).

  Observera att du i inget fall får hyra om du finns med i Biluthyrarna Sveriges informationslista.

  Däremot går det bra att hyra en släpvagn.

 • Jag har precis tagit körkort, får jag hyra bil?

  Ja, men du måste också ha fått ditt riktiga körkort. Körintyget räcker inte.

 • Kan jag betala för hyrbilen i efterskott, eller måste jag betala i förväg?

  Vi tar alltid betalt i förväg. Bilhyran skall betalas när bilen hämtas med ett kredit/bankkort som hyrestagaren har rätt att teckna. Det går alltså inte att betala kontant eller att någon annan person än hyrestagaren betalar med sitt kort. Vi accepterar OKQ8 kreditkort, OKQ8 Företagskort, OKQ8 VISA samt VISA och Mastercard/Eurocard. Vi accepterar inte VISA Electron- eller Maestrokort.

 • Kan jag boka hyrbilar på er hemsida?

  Ja, det går bra att boka via hemsidan, men alla våra stationer är inte tillgängliga för bokning på hemsidan. Du ser stationerna när du påbörjar din bokning. Om du inte finner önskad station i listan gäller manuell bokning.

 • Kan jag boka släpvagnar på er hemsida?

  Ja, det går bra. Du kan boka online på nästan 300 stationer runtom i Sverige.

 • Kan jag hyra en bil eller släp på ett ställe och lämna på ett annat?

  Nej, vi har inte ”envägsuthyrning” för våra person- eller transportbilar. Du måste lämna tillbaka bilen på den stationen du hyrt av.

  För släp har vi ett samarbete med Brenderup Group som tillämpar "envägsuthyrning" på sina släp. Mejla dem på oneway@brenderupgroup.com eller gå in på www.onewayrental.com för vidare information.

 • Kan jag köra era lastbilar med mitt B-körkort?

  Ja, alla våra hyrbilar kan köras på B-körkort (dvs. vanligt bilkörkort).

 • Kan jag som privatperson bli fakturerad?

  Nej, men om du använder ditt OKQ8-kreditkort eller betalar med något annat kreditkort kommer hyran på kortfakturan. Betalar du med ditt OKQ8-kort får du även återbäring på hyran.

 • Om det händer något med hyrbilen vad gör jag då?

  Vänd dig alltid i första hand till den uthyrande stationen (telefonnummer finns på hyreskontraktet) titta i mappen du fick när du hyrde bilen där finns telefonnummer till Vägassistans för bärgning men du kan också åka in på närmaste OKQ8-station för att se om de kan hjälpa dig.

 • Vad krävs för att få hyra en bil?

  Gilltigt körkort i original handling. Du får inte finnas med på informationslistan från Biluthyrarna Sverige som är biluthyrarnas branschförbund. Du måste ha en folkbokföringsadress - vi accepterar inte en box-adress! Du måste uppge ett registrerat och sökbart telefonnummer till sin bostad eller mobiltelefon.

  Du måste kunna betala sin bilhyra när bilen hämtas med ett kredit/bankkort som man själv har rätt att teckna. Det går inte att betala kontant eller låta annan person betala bilhyran med sitt kort. Vi accepterar inte VISA Electron- eller Maestrokort.

 • Är det tillåtet med djur i era hyrbilar?

  Nej.

 • Varför finns GPS-sändare på era hyrbilar?

  För er och vår säkerhet är våra bilar utrustade med en spårsändare. Spårsändaren kan känna av var bilen befinner sig vid eventuell olycka och vid olovligt brukande efter polisanmälan.