6 tips inför däckbytet

Det är mycket att ha koll på när det kommer till däckbyte oavsett om du bara ska byta eller köpa nya däck. Här har vi har samlat lite olika tips på vad som kan vara bra att tänka på när våren är i antågande och det är dags för sommardäck, som hjälper dig att spara både pengar och minska ditt klimatavtryck. 

Byta däck

Mönsterdjup
Mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion. Är det så att du inte har rätt mönsterdjup försämras din bromssträcka samt ökar risken för vattenplaning. En bonus är att när du minskar din bromssträcka så minskar du även dina utsläpp. 

Rätt lufttryck 
Med rätt lufttryck får du bättre väghållning, mindre slitage och lägre bränsleförbrukning. Så se över lufttrycket när du byter dina däck. Vilket lufttryck som gäller just din bil hittar du i bilens instruktionsbok. 

Rätt hjulinställning
Är dina däck snedslitna? Om du har fel hjulinställning slits däcken snabbare och livslängden på dina däck kortas ned rejält. Be din verkstad att se över hjulinställningen vid däckbytet, ett enkelt knep som också kan spara pengar. Hitta din närmaste verkstad här.

Rätt förvaring
Du ska förvara dina däck svalt, mörkt och plant. Då får de längre livstid och du kan kanske vänta ett år till med att köpa nya däck bara genom att du förvarar dem på rätt sätt. 
Om du har plåtfälgar, tvätta de gamla hjulen när du byter till sommardäck. Det är det bästa sättet att minska risken för rostangrepp.  

Däckmönster

Energimärkning 

Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya däck och välj energismarta däck med bra väggrepp. Detta minskar driftskostnaderna och miljöpåverkan samtidigt som trafiksäkerheten ökar. Ju längre ned på skalan desto mindre rullmotstånd har däcken och därmed en kortare livslängd. Så väljer du ett däck märkt med till exempel E-märkning, leder det ofta till att det blir dyrare då du måste byta däck oftare och det är såklart även sämre ur ett miljöperspektiv. Läs mer på energimyndigheten.

Återvinn dina gamla däck  
Naturvårdsverket har tagit fram något som heter producentansvar vilket innebär att alla som yrkesmässigt säljer däck ska ta hand om uttjänade däck på ett miljömässigt godtagbart sätt. Så i stället för att åka till soptippen med dina gamla däck är det smart att lämna in dem där du byter nya. På så sätt bidrar du till att spara på miljön. Läs mer på naturvårdsverket