Checklista för semester med elbil – gör resan smidigare

Planera semestern med elbil noga och få en mer avslappnad resa.
Här är några tips för hur du gör bilen redo innan avfärd – och håller både den och passagerarna fräscha under hela resan.

Många fördelar med planering

Att göra långresor med elbilen kan kräva lite extra planering jämfört med att köra bensin- eller dieselbil. Framför allt kan stoppen för att ladda batterierna bli längre än vid en vanlig tankning, men den tiden kan å andra sidan användas för att hålla bilen i topptrim, sträcka på benen och fylla på med energi.

Grunden för en härlig resa läggs dock redan innan avfärd. Här är några tips du kan ta med dig för att göra bilsemestern så smidig som möjligt.

 1. Planera rutten och era stopp i förväg
  I dag finns det drygt 14 000 publika laddpunkter i Sverige, varav 1 600 är snabbladdare. Flera sajter erbjuder lättöverskådliga kartor som visar var laddarna är lokaliserade, så att du snabbt kan planera in stoppen längs vägen. Det finns också en handfull appar - till exempel OKQ8 Elbilsladdning - där du kan leta upp närmsta laddare och tillgänglighet längs vägen.
  OKQ8:s nya nätverk av supersnabbladdare kommer att göra resan smidigare för alla med elbil.

  Och antalet snabba laddare längs vägarna ökar i stadig takt. Just nu bygger OKQ8 i samarbete med Skellefteå Kraft ut sina stationer till det som kommer att bli ett av Sveriges största nätverk av supersnabbladdare (150 kW). Med den typen av laddare laddas bilen fullt på omkring 30 minuter, beroende på bland annat batteriets status och storlek samt hur många bilar som laddar från samma laddstolpe samtidigt.

  Läs mer om OKQ8:s supersnabbladdare här 

 2. Kontrollera däcktrycket
  Tiden det tar att ladda bilen kan du lägga på att till exempel kontrollera bilens däcktryck. Om däcktrycket är för lågt ökar friktionen mot vägbanan, vilket minskar räckvidden för elbilen. På OKQ8:s stationer kan du enkelt pumpa däcken till rätt tryck när ni stannar för laddning. Kom även ihåg att fylla på spolarvätska.

 3. Rasta familj och husdjur
  Att åka långt är påfrestande hur bekväm bilen än är. Därför är det smart att använda laddstoppen till att sträcka på benen och gå på toaletten. Har du med dig husdjur på färden är det ett perfekt tillfälle att rasta och ta hand om din hund. Kanske hinner du till och med genomföra ett enklare träningspass eller stretchövningar - du hittar många bra exempel på nätet. På OKQ8:s stationer kan du också fylla på med energi i form av mat eller snacks till alla i bilen, innan färden går vidare.

 4. Rengör bilen – både in- och utvändigt
  En sommar i bilen är ofta lika med insekter och smuts på både vindrutan och strålkastarna. Under laddningen kan du låna en av tvättborstarna på stationen för att rengöra rutorna så att sikten är god under hela resan.

 5. Resan blir mycket trevligare för alla inblandade om insidan av bilen är så ren som möjligt. En förslutningsbar plastburk blir en bra provisorisk skräpkorg som går att tömma vid varje stopp. Familjen kan gemensamt rengöra smutsiga ytor och paneler med putsdukar som går att köpa på OKQ8:s stationer. På många stationer går det också att låna en dammsugare för att städa bort smulor, grus och sand.

 6. Kör på “ovanliga” tider
  På Sveriges vägar rullar det idag över 100 000 elbilar. Under sommarsemestern ska de bilarna dela på de 14 000 publika laddstationerna som existerar idag, vilket oundvikligen kommer att leda till köer.

  Men om du startar resan tidigt på morgonen, eller kör på kvällen eller natten i stället, går det att undvika de värsta köerna. Dessutom blir det lugnare i bilen för barnfamiljerna när de små sover.

  Gör resan med elbilen smidigare. Läs mer om OKQ8:s supersnabbladdare här!

Låt oss avsluta med det viktigaste av alla våra tips:

Ha inte bråttom, visa omtanke om dina medtrafikanter.
Ta en paus, kanske en glass eller två och njut av din resa. Gör resan till en del av upplevelsen.

Vi ses längs vägen!

Dina vänner på OKQ8