Nu blir det enklare för företag att ställa om till eldrivna fordon

Många företag vill ställa om till laddbar fordonsflotta – men tvekar eftersom det kan upplevas krångligt. OKQ8 kan erbjuda en unik helhetslösning som underlättar för företagen.

– Det blir smidigt hela vägen, från laddning till ekonomi och administration, säger David Forsberg, företagssäljare på OKQ8.

Omställningen till laddbara fordon går fort nu, men företag som vill ställa om möter framför allt två problem: Var ska bilarna laddas? Hur löser man ekonomin och administrationen?
– Alla vet hur det fungerar med företagsbilar som går på diesel, bensin eller annat flytande bränsle. De anställda tankar på en station, betalar med företagskortet – och arbetsgivaren får fakturan och har rutiner för att hantera ekonomin, säger David Forsberg, företagssäljare på OKQ8. 

Men byter företaget till elbilar eller laddhybrider ser flödet annorlunda ut. De anställda kanske laddar både hemma, på jobbet och på olika publika stationer – samtidigt som laddhybriderna tankas ibland.

– Hur ska de anställda som laddat hemma få ersättning för de mil de kört i tjänsten? Hur ska arbetsgivaren få in transaktioner från laddningar på olika ställen för att sedan hantera drivmedelsförmån och annat praktiskt? Ett företag som har laddboxar på arbetsplatsen vill ha lösningar som gör det möjligt att kunna ta betalt för laddningen – hur gör man rätt enligt Skatteverkets riktlinjer? Det kan kort sagt bli väldigt krångligt.

– Många företag vill ställa om men vet inte hur de ska lösa det praktiska. Det har saknats rutiner och system, säger David Forsberg.

OKQ8 presenterar därför en unik helhetslösning som gör det svåra enkelt. Det första som förenklar är OKQ8:s företagskort Business Basic El och Fuel Plus El samt appen OKQ8 Elbilsladdning. Med hjälp av appen kan du hitta de laddplatser som OKQ8 erbjuder runtom i Sverige. Väl framme vid laddstationen använder du kortet för att starta laddningen. Med samma kort kan du tanka andra drivmedel, köpa biltvätt och tillbehör på stationen.

– Det här är det första företagskortet i Sverige som gör det möjligt att både tanka och ladda på samma kort. När kortet blippas mot laddstationen registreras transaktionen, och kunden kan samla kostnaden på samma faktura som andra utgifter på kortet.

Idag erbjuder OKQ8 över 1200 laddstationer över hela Sverige. Om man till exempel reser i jobbet hittar man enkelt närmaste station via appen OKQ8 Elbilsladdning.

Ladda hemma, på jobbet och på stationer

Det andra som förenklar är laddboxar, som kan installeras på arbetsplatsen, hemma hos de anställda eller både och.

– OKQ8 erbjuder prisvärda paketlösningar där både rådgivning och själva installationen ingår, berättar David Forsberg.

När laddboxarna är på plats är de enkla att använda, och alla kostnader för laddningen samlas in av OKQ8. De anställda blippar sitt OKQ8 företagskort mot laddboxen hemma eller på jobbet så att laddningarna registreras – samma kort som de också kan använda för att ladda på de publika stationer som hittas via appen OKQ8 Elbilsladdning.

På så sätt bildas ett sömlöst system. Laddboxarna är uppkopplade till OKQ8s smarta drifttjänst som automatiskt knyter samman företagets administration för laddningarna, allt i enlighet med Skatteverkets riktlinjer. Drifttjänsten samlar också in laddningarna som görs på de publika stationerna.

Både de anställda och arbetsgivaren får flera fördelar


•  De anställda kan ladda företagsbilen på valfri plats – hemma, på jobbet och på över 1200 publika stationer – och behöver bara skicka en rapport varje månad med hur många mil de kört i tjänsten och hur många mil privat. De kan använda OKQ8:s företagskort både för att tanka flytande drivmedel och ladda el om de kör en laddhybrid. De får en laddbox installerad hemma för ett fördelaktigt pris.

•  Arbetsgivaren får en faktura i slutet på månaden med samtliga transaktioner för de laddningar som gjorts och kan smidigt hantera ekonomin: som drivmedelsförmån, ersättning till de anställda för hemmaladdningen och betalning av elräkningen.

 

– Administrationen blir lika enkel som när de anställda kör företagsbilar på bensin, diesel eller annat flytande bränsle. Företaget får en mer hållbar fordonsflotta – och slipper tidsödande och krånglig administration, sammanfattar David Forsberg.

Olika företag behöver olika fordonsflottor. Det kan vara förmånsbilar som körs både privat och i tjänsten, arbetsfordon eller servicebilar som enbart körs i tjänsten – och en blandning av båda.

– Oavsett fordonsflotta erbjuder OKQ8 en bra helhetslösning för företagets elbilsladdning. Det spelar heller ingen roll om kunden använder bilersättning (då den anställda betalar själv och får ersättning) eller drivmedelsförmån (då arbetsgivaren betalar alla mil och de anställda förmånsbeskattas för milen de kört privat) eller låter ett leasingbolag samla och fördela kostnaderna. Vi föreslår en förmånlig lösning utifrån företagets behov, berättar David Forsberg.