Så bra är de nya supersnabbladdarna

Ladda elbilen normalt, snabbt – eller supersnabbt. Men vad innebär egentligen de olika laddhastigheterna? Här reder vi ut begreppen kring de alternativ som finns på marknaden idag.

Supersnabbladdare Upplands Väsby
Antalet elektrifierade bilar i landet växer så det knakar, och bara under det senaste året har dubbelt så många elbilar börjat rulla på de svenska vägarna. Det betyder också att infrastrukturen för laddstolpar måste byggas ut för att möta efterfrågan på laddning.

Vi håller därför på att etablera Sveriges största nätverk för supersnabbladdare tillsammans med Skellefteå Kraft. Målet är att minst 300 stationer längs vägarna, från norr till söder, får laddare till 2026.

På stationerna kommer kunderna att kunna ladda sina elbilar med en effekt på upp till 150 kilowatt (kW), vilket betyder att en bil som laddar med full effekt under 20 minuter ökar räckvidden med ca 25 mil, beroende på batteriets status och storlek samt om den laddar som enda bil vid stolpen. 

För många säger 150 kW kanske inte så mycket. Vad är skillnaden jämfört med en laddare i hemmet, eller en så kallad normalladdare som är vanligt förekommande vid publika laddplatser idag?

Här reder vi ut begreppen: 


 • Normalladdning (eller hemmaladdning)

  En normalladdning görs via bilens inbyggda laddare som omvandlar växelström till likström för att fylla på batteriet, och är den vanligast förekommande typen av laddning för en elbilsägare. En laddbox bör av säkerhetsskäl alltid användas och laddningen sker med 2,3 till 11 kW. Den här formen av laddning passar även hybridbilar.

  Beroende på laddeffekt och husets säkring tar det olika lång tid att ladda en bil. Vid de vanligaste effekterna 3,7 och 11 kW laddar man bilen med 3,7 respektive 11 kWh per timme. Full laddning av ett batteri på 50 kWh kan med andra ord ta 4-13 timmar. 

  Oftast sker den här typen av laddning vid arbetsplatsen eller hemmet då bilen står parkerad en längre tid. Det är viktigt att använda en godkänd laddbox vid hemmaladdning eftersom de vanliga uttagen inte är anpassade efter den effekt som krävs för att ladda en elbil.

 • Semisnabb laddning

  Här förkortas laddtiden eftersom effekten oftast ligger på 22kW. Dessa laddstolpar finns till exempel vid parkeringshus och andra offentliga byggnader och laddningen kan ta mellan 2–9 timmar.

 • Snabbladdning

  Laddningstypen som många elbilsförare använder som stödladdning, vid snabbare stopp på drivmedelsstationer och rastplatser. Den vanligaste effekten är på runt 50 kW, vilket innebär att batteriet kan laddas för högst 25 mil på cirka en timme.

 • Supersnabbladdare

  Supersnabbladdning innebär laddare med en effekt på mellan 150 och 300 kW. Det betyder att rena elbilar kan ladda upp till 80 % på omkring en halvtimme. Hur snabbt det går beror på hur många bilar som laddar vid samma laddstolpe samtidigt, på batteriets status och storlek, samt bilens möjlighet att ta emot hög effekt. Laddhybrider kan inte ta emot så höga effekter och kan därför inte laddas med supersnabbladdare.

  Nätverket med supersnabbladdare som OKQ8 tillsammans med Skellefteå Kraft nu bygger, kommer att erbjuda en unik möjlighet att betala med betalkort eller via telefonen, utan krav på abonnemang eller annat som kan upplevas krångligt eller fördyrande.

Satsningen på supersnabbladdning är en viktig nyckel i omställningen till fossilfria transporter. Genom att göra elbilsladdningen snabbare och mer lättillgänglig hoppas vi på OKQ8 att fler kommer känna sig trygga i att välja eldrift i framtiden.

Lätt att betala

När du laddar vid våra supersnabbladdare kan du betala med betalkort eller via telefon, utan krav på abonnemang eller annat som kan upplevas krångligt.

Ladda ner appen OKQ8 Elbilsladdning

Genom vår app kan du:

 • Enkelt hitta till närmsta laddare längs vägen
 • Se laddeffekt, pris och antalet uttag på vald laddstation
 • Registrera ditt kontokort för smidig betalning
 • Se laddhistorik och bevaka din laddning på distansÄr du företagskund?

Vi vill underlätta för dig som företag att göra mer hållbara val. Därför erbjuder vi en helhetslösning inom elbilsladdning som inkluderar rådgivning inom val av drivmedelsförmån, installation av laddare och drifttjänst. Vi har dessutom en smidig betallösning med OKQ8 Företagskort där du kan samla alla dina drivmedelsköp, både flytande och el, på en och samma faktura.