Sverige köper kombi

Svenska bilkonsumenter föredrar stora och rymliga bilar. I undersökningen ”Sverige köper bil” svarar 83 procent av de tillfrågade att ett stort bagageutrymme är bilens viktigaste egenskap.

I Sverige har vi en lång tradition av att köpa stora bilar som präglat oss när det kommer till våra preferenser angående bilvalet.  

- Bilen är ett av de viktigaste köpen man gör, och svenskar är mycket klara över sina verkliga behov, säger Robin Toss, vd för bilhandlaren Kamux AB. Även i en stor bil kan bagageutrymmet vara överraskande trångt och otillräckligt, beroende på ens behov. 

 
En mycket stor majoritet, hela 83 procent av de tillfrågade, svarade i undersökningen ”Sverige köper bil” att bilens viktigaste egenskap är ett tillräckligt stort bagageutrymme. Även flexibiliteten är viktig då hela 71 procent anger att det är viktigt att kunna modifiera inredningen för att kunna transportera större föremål. Här ser man tydligt varför kombin är så populär bland svenskarna.

Nästan hälften av de tillfrågade i undersökningen, 47 procent, uppger att de idag kör en kombibil. Halvkombi var den näst mest populära karosstypen med 26 procent och på tredje plats kom suvarna som kördes av 24 procent av de som svarat i undersökningen. Storlekens betydelse tydliggörs av att ”kompakt och lättmanövrerad” var ett helt eller rätt så oviktigt kriterium för 59 % av de svarande.

När det kommer till bilens användningsområden förstår man varför utrymmena är så viktiga för de svenska bilkonsumenterna. Att sköta shopping och andra ärenden är den överlägset viktigaste orsaken (67 %) för svensken att äga bil, medan möjligheten att smidigt kunna besöka vänner och släktingar kommer på andra plats (42 %). En tredjedel av de svarande (33 %) behöver bil för att ta sig till hobbyer och fritidsintressen.

Undersökningen ”Sverige köper bil” utfördes av Bilendi Oy på uppdrag av bilhandelskedjan Kamux AB. Online-undersökningen besvarades i Sverige av 1 002 personer i åldern 18–70 år med körkort. Urvalet motsvarar svenska folket vad gäller kön, ålder och bostadsområden.

Text: Tommy Wahlström