Vinterdäck tips

Enligt lag är det krav på att ha vinterdäck på bilen mellan 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag. Detta gäller när du kör personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt på max 3,5 ton. Med vinterdäck menas däck med dubbar, snökedjor eller annan likvärdig utrustning på samtliga däck. Det är polisen som avgör om och när det råder vinterväglag.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck kan vara dubbade eller odubbade. De odubbade däcken kallas för friktionsdäck. Alla vinterdäck ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta med M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow. Det finns också däck som har denna beteckning utan att för den delen vara framtagna för vinterkörning. M och S står för Mud and Snow och innefattar även vissa typer av terrängdäck. Kontrollera vad som gäller nästa gång du köper däck eller fråga oss så hjälper vi dig.

Eftersom det inte framgår av däcken om de är särskilt framtagna för vinterkörning så har STRO (The Scandinavian Tire and Rim Organization) och Däckbranschens Informationsråd tagit fram listor över tillåtna vinterdäck. Du kan även få information från din däckhandlare.

Bästa däcken bak

Genom att placera de däck med bäst mönsterdjup eller dubbstick bak på bilen minskar du risken för sladd vid inbromsning och sväng. Detta gäller såväl framhjulsdrivna som bakhjulsdrivna bilar.

Däckbyte - Byta däck

Att snåla in på däcken är inget vi rekommenderar. Genom att bara byta ett däck försämras bilens köregenskaper. Byt därför båda däcken på samma axel, men helst av allt alla däck samtidigt, för bästa körkvalitet och en säkrare körning.

Krav på vinterdäck

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om vinterväglag råder. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag.

Trots kraven på vinterdäck finns vissa undantag då du får köra utan vinterdäck, så länge det kan se utan fara för trafiksäkerheten. Dessa undantag är exempelvis när du ska köra bilen till en verkstad eller vid bogsering. En lista över undantag för vinterdäck är:

  • Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål
  • Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsorgan (Bilprovningen).
  • Om fordonet enligt Bilregistret är 30år eller äldre
  • Om fordonet är registrerat i utlandet
  • Vid färd som påbörjas eller avslutas i utlandet
  • Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till sådan plats, lokal eller garage.
  • Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning
  • Om fordonets däck enligt uppgift i Bilregistret har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre
  • Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag. Om bilen har dubbdäck måste också tillkopplad släpvagn ha det vid vinterväglag. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet

Vinterväglag

Kör du säkert på vinterväglag?
Många olyckor sker när bilförare underskattar frosten och väglaget.

Läs våra tips om hur du kör säkert när det råder vinterväglag.

Mönsterdjup

Vinterdäck måste ha ett däckmönster som är minst 3 mm djupt. Detta gäller när fordonet har en totalvikt på högst 3,5 ton. För tunga fordon, som lastbilar och bussar, som har en totalvikt på över 3,5 ton är kravet på mönsterdjup istället 5 mm.

4 snabba tips

Förvaring

Däck ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Använd gärna däckväskor så håller däcken sig rena och fräscha, även om de förvaras i ett garage ett på ett däckhotell.

Kör in nya däck

Nya dubbdäck måste "köras in". Undvik kraftig acceleration och inbromsningar de första 50-100 milen för att dubbarna lättare ska fixeras i däcken.

Däckkombination

Om du ska köra med släp och det rådet vinterväglag måste du ha dubbdäck på både bil och släp. Du får inte blanda sommar- och vinterdäck.

Byt däck vid kyla

Sommardäck har en gummiblandning som gör att de blir hårda vid kyla. Byt därför till vinterdäck så fort det närmar sig eller passerar nollan.