Några av Sveriges vackraste platser

Vi är din vän längs vägen i Sommarsverige. Här har vi samlat ihop några av våra smultronställen från norr till söder som du med glädje kan besöka under din semester, och  sväng gärna in till oss för en glass eller en kopp kaffe när du rullar förbi.

Uppland

Görvälns Naturreservat, Stockholm, Järfälla

Upplev något alldeles sagolikt vid Görvälns naturreservat i Järfälla, strax nordväst om Stockholm. Här kan du njuta av den vackra naturen och utsikten från slottet. Ät en lyxig lunch eller ta med dig en picknickkorg och ta dig ett svalkande dopp i Mälaren. Bada från en klippa eller från bryggorna vid det natursköna Görvälnsbadet. I kiosken vid badet finns allt ifrån glass till fantastiskt goda churros.

För den som vill ha en utmaning rekommenderas att en tur upp för Brukets skidbacke. Njut av utsikten från toppen eller testa Järfälla Cykelklubbs MTB-bana i anslutning till skidbacken, en kuperad bana som går i skogsterräng, på stigar och gräs med varierande underlag.

Södermanland

Lida Friluftsgård, Stockholm, Botkyrka

Lida Friluftsgård ligger vackert benäget vid sjön Getaren, 7 km söder om Tullinge station i Botkyrka Kommun. Enklast är att ta sig hit med bil eller buss. På Lida finns bl.a. stigcykling, höghöjdsbana, kajakpaddling och fina motionsspår. Den som vill ta det lite lugnare kan njuta av naturen genom att följa någon av de markerade lederna eller ta ett dopp i sjön Getaren. Har man inte med sig egen matsäck finns det ett värdshus.

Om du tar dig till Lida Friluftsgård får du inte missa en tripp i Höghöjdsbanan Accropark, det är hur häftigt som helst.

Nackareservatet/Hellasgården, Stockholm, Södermanland

Hellasgården ligger i Nackareservatet, någon mil söder om Stockholm. Hit tar du dig med bil, buss eller cykel.

Här finns allt för den som gillar idrott och friluftsliv. Välj mellan olika bollplaner, tennisbanor, vandringsleder, elljusspår, utomhusgym eller en fotbollsgolf - golf, men med en fotboll i stället för boll och klubba. Om du hellre bara vill slappna av när du besöker Hellasgården så ska man definitivt inte missa att bada från klipporna.

Torö, Nynäshamn, Södermanland

Vägen ut till Torö som går över Svärdsö och Oxnö är otroligt vacker och kanske en av Nynäshamns vackraste om du frågar en Nynäshamnsbo. Den ringlar sig längs med havet genom skog och över fält. Till Torö tar man sig med bil eller med pendeltåget till Nynäshamn och sedan buss. Det går även bra att ta cykeln, den får du lov att ta med dig på pendeln så länge du inte kliver av eller på i Stockholms city.

Väl framme på Torö kan du promenera, bada eller varför inte ta Vaxholmsbåten ut till Landsort eller Krokskär. Lova att inte missa att kika på vågorna vid Stenstrand, det är spännande och vackert på samma gång.

Halland

Varbergs strandpromenad, Halland

Promenera eller cykla längs den vackra strandpromenaden som sträcker sig från Kallbadhuset i hamnen till stranden Apelviken i södra delarna av staden, där man även finner Varbergs Kurortshotell. Njut av den friska doften av hav, salt och tång när du promenerar längs klipporna, sandstränderna och de världsberömda nakenbaden - Käringhålan, Skarpe Nord och Goda hopp (för män). Ta ett dopp i havet eller en god lunch eller fika på Kurortshotellet innan du promenerar tillbaka.

Strandpromenaden är lättillgänglig och kan nås både med buss, bil, tåg eller cykel.
Hovshallar, Bjärehalvön, Skåne på gränsen till Halland

Bara resan till Hovshallar är värt det hela, vacker natur kring Skåne och Hallandsåsen. Välj med fördel småvägarna istället för de stora. Väl på plats möts du av en fantasieggande natur med branta klippor och klapperstenstränder. Vid klart väder kan man se hela vägen till Halmstad och åt andra hållet till Hallands Väderö.

Gotland

Ljugarn

Ljugarn på Gotland är en riktig sommarklassiker. Här kan du njuta av att promenera, bada, gå på loppisar och titta på raukar. Det absolut mest spektakulära är raukarna så missa inte dem. Ljugarns strand är en riktig höjdare om man önskar en något mindre långgrund strand än övriga på ön. Här finns ett gulligt strandcafé och restaurang där man kan slå sig ner för en glass eller lunch i skuggan. Att ta sig hit gör man med bil, buss eller varför inte med cykel.

Västra Götaland

Smögen, Bohuslän

En klassisk sommarpärla belägen cirka 15 mil norr om Göteborg där du kan njuta av sol och salta bad samt ta en svalkande glass på Smögenbryggan samtidigt som du tittar på alla båtar.

När man är på Smögen måste man köpa färska skaldjur i någon av fiskaffärerna och ta med ut och äta på klipporna i Vallevik. Eller varför inte ta båten ut till Hållö - ett naturreservat av granit där jättegrytor varvas med slipade mjuka klippor. Flera spår från istiden finns att hitta. På Hållö finns många badmöjligheter och ett av Sveriges saltaste vatten. Här kan du även besöka Hållö fyr som har öppet för besök under sommaren. Det finns ett vandrarhem på Hållö som säljer fantastiskt goda våfflor.


Foto: Marie Mattsson, Nordens Ark

Nordens ark, Göteborg

Nordens Ark ligger i hjärtat av Bohuslän, 20 km från Smögen, 45 km från Uddevalla, 114 km från Göteborg och 210 km från Oslo. Detta är en djurpark för utrotningshotade djur från hela världen som är belägen i en naturskön och härlig miljö som är fin att gå omkring i. Det absolut häftigaste på hela djurparken är de stora kattdjuren, missa inte dem.


Ållerbergs naturreservat, Falköping

Ållerbergs naturreservat ligger precis utanför Falköping och man tar sig lättast dit med bil.

Ta en promenad och vandra runt på berget som är som en platå vilket gör det lättvandrat. Det finns också en naturlig vattenkälla “Hokällan” direkt från berget. Har man tur så är vädret rätt och då är det fullt av skärmflygare som hoppar från berget eller segelflyg i luften. Ett annat tips är att ta en fika eller lunch på Ållebergscaféet.

Värmland

Alsters Herrgård, Karlstad, Värmland

Och här är dungen, där göken gol,
små tösor sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där.

(Gustaf Fröding, strövtåg i hembygden)

Alsters Herrgård ligger 8 kilometer öster om Karlstad och nås lätt med bil, buss och cykel eller varför inte vandra dit på en av de fina vandringslederna. Njut av de vackra omgivningarna och själva herrgården som är från 1700-talet. Detta är platsen där poeten Gustaf Fröding föddes, så det finns en utställning som berättar om hans liv och författarskap. Det serveras fantastiskt god lunch som kan avnjutas i trädgården och finns det barn med spring i benen är gräsmattorna runt omkring både gröna och stora. Missa inte Slöjd- och hantverksbutiken, utställningen om Fröding och galleriet i Östra flygeln.

Småland

Eksjö och Skurugata

Eksjö ligger i Småland i Jönköpings län och Skurugata ligger 8 km nordost om Eksjö. Du tar dig enklast dit med bil eller cykel. Upplev Sveriges mest bevarade trästad, flanera i Gamla Stan, köp jordgubbar på torget och se på när vaktparaden som sker varje lördag marscherar genom staden till blås och trummor.

En riktig pärla i Eksjö som man absolut inte ska missa är att vandra genom Skurugata, en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen. Det är en storslagen naturupplevelse, som leder fram till utsiktspunkten Skuruhatt som bjuder på en magnifik och oförglömlig utsikt över bygden. Under klättringen, som kräver rejäla skor och en tjock tröja, kryssar du mellan stenblock där bredden varierar mellan 7 och 24 meter och bergväggarna är på sina ställen upp till 35 meter höga.

Norrbotten

Kukkolaforsen camping och restaurang, Haparanda

15 km norr om Haparanda ligger Kukkolaforsen, hit tar man sig enklast med bil. Här kan man njuta av den fantastiska tornedalska naturen. Bo i små stugor intill den fantastiska Kukkolaforsen och vaggas till sömns av bruset. Något man inte bör missa när man besöker Kukkolaforsen är att ta sig ett kallt dopp och med spänning känna av de starka strömmarna för att sedan värma sig i en badtunna eller i bastun. På andra sidan ser man Finland skymta.

Västerbotten

Lillänget, Lögdeälven

Vid Lillängets naturcamping vid Lögdeälven kan du mysa vid elden under ljumma sommarkvällar, fiska efter lax och harr, vandra efter leden mot exempelvis Drakryggen. När du kommer tillbaka till Lillänget kan du göra eld i bastun och ta ett svalkande dopp i älven. Även om det regnar och är ruskväder kan man åka hit för här finns en koja med eldstad inuti, Flottarkojan, där du kan tillreda middag över öppen eld eller bara sitta och njuta.

Boka hyrbil

Behöver du hyra en bil för att ta dig till något av våra smultronställen? Vi har allt från minibil till kombi, och självfallet minibuss för det lite större gänget.

Du som OK-medlem får 5 % medlemsrabatt. Är du ännu inte medlem kan du enkelt bli det i hyrbilsbokningen.